Балабановата къща е домакин на изложба с плакати от колекцията на Полския институт

  • от PlovdivTime
  • 17:03, 28.09.2022

Изложба полски плакат от богатата колекция на Полския институт в София представя в Балабановата къща в Пловдив творби на едни от най-известните имена на представители и следовници на полската плакатна школа. Колекцията е пъстра панорама от произведения на автори, свързали своя житейски и творчески път с мощната плакатна традиция. Представянето на творбите е по покана на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Откриването е на 3 октомври в 17 ч. Входът е свободен.

В света на съвременната визуална култура полският плакат е запазена марка и територия, която привлича изкушените от изкуството на плаката. В сивата действителност на следвоенна  Полша, на разрушените улици се появяват необикновени плакати. Те се отличават с ярка индивидуалност, необикновена художествена форма, свободна игра на въображението и богатство на емоции.

Плакатът, създаван от изтъкнати артисти, е издигнат до ранг на изкуство, а улицата се превръща в негова галерия. Полската плакатна школа печели признание в цял свят и гостува в известни галерии и музеи на изкуството. Плакатът, създаван до днес от полските артисти, е разнообразен, привлича изтъкнати личности, проявява се в различни форми и продължава да търси нови форми на израз.

В колекцията са включени плакати на най-големите майстори: Валдемар Швежи, Стасис Ейдригевичус, Роман Каларус, Анджей Понговски, Ян Леница, Лех Майевски, Мечислав Гуровски и др., както и творби на бивши студенти на проф. Лех Майевски.

Представянето в Пловдив е по покана на катедра „Дизайн“ към факултет „Изобразителни изкуства“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“.  Домакин на изложбата е ОИ „Старинен Пловдив“. 

Изложбата може да бъде разгледана от 3 до 20 октомври в Балабановата къща (работно време от вторник до неделя 9.30-12.30, 13-18 ч.). 

Фотография: Илюстративна