Бъдещи звезди и популярни музиканти заедно в “Децата и джаза“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:59, 05.10.2022

Забавният музикален проект "Децата и джаза" ще се реализира за първи път в Пловдив на 5 октомври от 17 ч. до Пеещите фонтани в Цар Симеоновата градина. Неговата главна цел е да подпомогне развитието и популяризирането на млади таланти. “Децата и джаза” е уникално по рода си събитие с това, че дава възможност на малки и големи да импровизират заедно с утвърдени джаз музиканти, да се запознаят с музикалните инструменти, с елементите в джаза и пряко да участват в изпълненията.

Концертът представлява отворена сцена, която приобщава всички желаещи да участват. Той има не само слушателска, но и образователна цел, запознавайки публиката с джазовата музика по един забавен, достъпен и атрактивен начин.

Музикалният проект е насочен главно към детската аудитория, както и към жителите на Пловдив и гостуващите туристи в града. Той е насочен и към аудитория без възрастови ограничения, предоставяйки възможност за интеграция в изпълненията на музикантите – пеейки, танцувайки, музицирайки, играейки, забавлявайки се, учейки.

Малчуганите ще получат музикални инструменти, с които да участват наравно с водещите. Най-добрите и атрактивни изпълнители в концерта "Децата и джаза" ще получат награди: ваучер за уроци по музика в Music Space; звукозапис на песен в звукозаписно студио Music Space; участие в концерт на музикален център Music Space. Предметните награди са музикални инструменти.

В концерта „Децата и джаза“ ще участват Мариана Шенчева – 10 г., Александър Захариев – 8 г., Калина Христова - 5 г., Иван-Александър - 19 г., Александър Терзиев - 19 г.

Те ще изпълняват своите песни с акомпанимента на професионални музиканти Веселин Койчев, Венци Благоев, Петър Койчев, Димитър Благоев, Кристиан Желев, Христо Минчев и вокалистките и преподаватели Светлина Христова и Ивелина Събева. Певческите таланти от музикален център Music Space,. Пловдив ще застанат рамо до рамо с професионалните музиканти. Най-малките изпълнители и зрители ще бъдат запознати с мелодия и ритъм чрез образователни детски музикални игри. Организаторите целят да помогнат на малките, но големи таланти, да станат любители на музиката.

„Една от отличителните черти на проекта „Децата и джаза” е, че в него се обединява концертния формат с интерактивен модул – идеята е присъстващите не само да се запознаят с различните джаз стилове, но и самите те активно да вземат участие в случващото се – забавлявайки се, танцувайки, пеейки и музицирайки. Най-съкровената цел, мисията на музикален център Music Space, е широк кръг от хора да се запознаят с таланта на най-малките и по-големите млади изпълнители и да оценят огромния творчески потенциал, който носят децата на България.“, сподели Веселин Койчев.

„Децата и джаза” се реализира за първи път. Той приема, следва и надгражда линията на проекти като „Джаз за деца“ с Венци Благоев, „В чудният свят на джаза” на Димитър Русев, като придава нов собствен облик на вече утвърдените реализирани проекти. Концертът ще включва изпълнения на джаз пиеси в различни стилове на джаза от музиканти на живо, заедно с различни по възраст възпитаници – инструменталисти и певци от музикална школа “Music Space“ в Пловдив.  Основната група музиканти, единият от които – солист разказвач ще запознават публиката с характерните особености на джаза и ще показват музикални инструменти по интересен и атрактивен начин. По време на концерта децата от публиката ще имат възможност да се присъединят към музикантите на сцената. На онези, които желаят, ще бъдат раздадени различни музикални инструменти и те ще имат възможност да музицират с музикантите на сцената и да се докоснат отблизо с джазовата музика.

Събитието ще се осъществи с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар за 2022 г.

Фотография: Алекс Иванов