Австрийско-германски дует триумфира на „Фасада”

  • от PlovdivTime
  • 15:29, 09.09.2016

Емил Миразчиев откри Международния видео-фестивал "Фасада"

 

Филмът „Към Хага” на австрийката Силвия Винклер и германеца Щефан Кьоперл спечели голямата награда на Международния фестивал за видео изкуство „Фасада” в Пловдив. Победителите бяха обявени от директора на феста Емил Миразчиев при официалното откриване на културния форум снощи на Лапидариума в Стария град.

Винклер и Кьоперл са поканени да отседнат в Пловдив през следващата година и да заснемат специална лента, посветена на европейската столица на културата. Работата им ще показана на изданието на „Фасада” през 2017 г.  

Фестивалът за филми, не по-дълги от десет минути, ще продължи тази вечер и утре от 20,30 часа. 78-те творби ще бъдат прожектирани върху стените на обществени сгради  и паметници на три места – Лапидариума,  Братската могила и Кметството на район „Тракия”.

Видеофестивалът е пресечна точка на публиката с изкуството, архитектурата, визуалните форми и градската среда. Той оживява публичното пространство, като едновременно предлага и провокация пред многобройните случайно преминаващи.

През годините във „Фасада” са взели участие стотици артисти от над 43 дъжави. На тазгодишното издание ще бъдат прожектирани филми на 65 автори от 24 страни. 

Те ще бъдат оценени от жури в състав: директорът на феста Емил Миразчиев, кураторът Лъчезар Бояджиев, художественият директор на LAP (Public Art Lab) Елиса Ларая и режисьорът Доменико Д`Андреа.