Атанас Хранов и Йосиф Йосифидис разказват истории в „СТРАНИЦИ от роман върху сребро, чугун и платно”

  • от Мария Луцова
  • 12:53, 06.10.2022

Чували ли сте за литературните герои  - майстора на сребро Йосифидиус Йо и високия пътуващ магьосник Наско Х.? Ако не сте, прочетете "Гравьор на сънища" на Александър Секулов. Тази красива и поетична книга за любов и пътуване ще ви донесе неповторима наслада.

Не по-малко вълнуващо преживяване ще предложи и изложбата "СТРАНИЦИ от роман върху сребро, чугун и платно", която събира първообразите от романа - артистите Атанас Хранов и Йосиф Йосифидис. Тя се открива на 11 октомври от 18 часа в галерия "Aeterna". В експозицията Хранов ще покаже малко живопис и обекти от сребро и чугун, а Йосифидис - бижута.

Историята на двамата художници е дълга и предхожда всичко онова, което писателят Секулов претворява в книга.

"Учехме заедно в Академията - аз дърворезба, а Йосиф - реставрация. Често ходех да наблюдавам работата му, това беше моята допълнителна школа. Крадях си по малко от техниките за рисуване върху дърво. Така се и сближихме. Това е едно приятелство от повече от 40 години. В онези луди студентски времена се опитвахме да правим бижута, за да печелим по някой лев. Йосиф продължи да се развива в тази посока, а аз се обърнах към живописта", разказва Атанас Хранов.

Пловдивчанинът не крие, че веднага е казал "да" на предложението на галериста Стоян Даскалов да направи съвместна изложба с гръцкия си колега и приятел. Започнал да търси нови форми и материали, с които да създаде пластичен отговор на красивите бижута на Йосифидис.

А ювелирните творения на Йосиф са изключителни. Роденият в Александропулос артист е един от най-добрите в родината си, а и в Европа. Бижутата му са запазена марка, участват на изложения по цял свят. Йосифидис е член на борда на директорите на солунската Гилдия на бижутерите и става член на жури, което определя кои нови гръцки дизайнери на бижута да участват в конкурси, какви обучителни курсове в тази област да се провеждат и какви изложби на бижута да се организират в Гърция. Застава начело на Гилдията на сребърните бижутери в Солун, където живее днес. Създава проекта “Израз и дизайн”, който днес е запазена марка в Гърция и дава възможност на талантливи млади дизайнери да показват изкуството си.

Атанас Хранов е един от най-авторитетните български художници, с множество изложби у нас и в чужбина. Всяка негова изява е преживяване за публиката, защото показва различни аспекти от таланта му.  В „СТРАНИЦИ”  Хранов отново ще изненада.

„Тичам по магазини, купувам лепила… Такъв е ритъмът ми в момента. Време е за последни детайли по изложбата”, казва той и с усмивка споделя, че ще посрещне Йосифидис в събота.

„Йосиф е приятел, с когото всяка среща е емоционална.  Той е мой кръстник, аз станах кръстник на сина му Орестис, а той – на моя син Никола. Това е силна духовна връзка”, казва Атанас Хранов.

Двамата артисти са свързани и от още една страст – тази към морето и плаванията.  Имат безброй интересни истории, но в типичния си ироничен стил пловдивчанинът разказва следното: „Плавахме с Йосиф дни наред. Всеки ден на яхтата ни подкачаха, че искат да им хванем октопод. Йосиф е морско момче, много опитен. Спускаме на последния ден с харпуните и аз успях да хвана октопод, а той се появи с две-три дребни рибки. После взе тигана и приготви октопода. И изведнъж уловеният от мен - Атанас Хранов, октопод, за всички, които си похапнаха, стана октоподът на Йосиф”.

Всичките дълги години на приятелство между двамата прави изложбата под тепетата още по-любопитна, защото ще покаже как творбите им също могат да общуват помежду си. И да разказват истории като за роман на Секулов.