Артисти от пет държави гостуват на Международния фестивал “Черната кутия“

  • от PlovdivTime
  • 15:03, 19.05.2023

17-ият Международен фестивал за театър и съвременен танц " Черната Кутия" ще се проведе от 31 мaй до 15 юни в Пловдив. Форумът включва международни и български спектакли и събития в областта на театъра и съвременния танц от Италия, Великобритания, Румъния, България и Унгария.

От 2007 г. “Черната Кутия” представя новаторски театрални постановки и танцови спектакли от цял свят. В досегашните издания на фестивала са представени 154 спектакъла и събития от 31 страни и 4 континента.

Партньори на фестивала са Министерство на културата, Община Пловдив, Италиански културен институт, Унгарски културен институт, Драматичен театър-Пловдив, Държавен куклен театър-Пловдив и галерия "Arsenal of Art". Събитието e част от Културния календар на град Пловдив за 2023 г.

ПРОГРАМАТА: 

31 МАЙ

19 ч., Драматичен театър, Камерна зала
"Tofu P Potter", Ferenc Feher - Унгария
Ференц Фехер е ярка фигура в света на унгарския танцов театър, творбите му са представяни по целия свят. Стилът  му е уникална и експресивна комбинация от freestyle dance, физически театър и анималистични движения.

20.30 ч., Драматичен театър, Камерна зала
"Pappa Mia", M STUDIO I Румъния
M Studio е създадено през 2005 г. в Румъния като платформа за развитие на нови форми на изразяване и възможности в изкуството на движението. Стилът на компанията е сливане на съвременен танц, движение и физически театър. Te често работят с гост хореографи и спектаклите им са високо оценени сред международните танцови и театрални фестивали, компанията е представяла работата си в Унгария, Хърватия, Германия, Сърбия, Словакия, Полша, Иран, Доминиканската република, др.

5 ЮНИ

19 ч., Куклен театър
"IMAGO", Pett I Clausen - Knight – Великобритания
Впечатляващите британски танцьори и хореографи - Travis Clausen- Knight и James Pett ще представят дуета си IMAGO. Travis Clausen-Knight е работил с хореографите Wayne McGregor CBE, Michael Clark, Matthew Bourne, Bawren Tavaziva, Holly Noble, Tim Podesta и Alexander Whitley. Носител е на наградата на Korean International Contemporary Dance Competition през 2020 г. James Pett е част от танцовата компания на Wayne McGregor в продължение на шест години, През 2019 той е гост-артист в  Bangkok City Ballet в Тайланд. James Pett е асоцииран артист на Fabula Collective. 

15 ЮНИ

19 ч., Драматичен Театър Пловдив, Камерна зала
"Ехото на молеца", Компания Cantiere Artaud - Италия
CANTIERE ARTAUD е театрална компания основана през 2016 г. от Сара Бончи и Чиро Галорано. От 2020 г. се утвърждава в региона на Тоскана като нова компания за създаване на драма и проза. Cantiere Artaud е място за преоткриване на архетипи и ценности, следвайки идеята, че истината се крие в символиката и в ритуала, и има за цел да създаде атмосфера, която кара зрителя да се идентифицира с жест, дума, музика, или шум. В „ Ехото на молеца“ чакащи фигури, вдъхновени от живота и творчеството на Вирджиния Улф, се материализират на сцената. 

6 ЮНИ

19 Ч., Галерия "Arsenal of Art"
Творческа среща с Камен Донев – България
Камен Донев е един от най-обичаните и популярни български актьори и драматурзи. Носител е на множество национални и международни награди. През последните години пише, режисира и изпълнява спектаклите си „Възгледите на един учител за народното творчество”, „Възгледите на един учител за всеобщата просвета” и др.