Артисти от Белгия и Нидерландия създават скулптура и стенопис, вдъхновени от Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 14:56, 18.07.2022

Симон Ван Парис от Белгия и артистичното дуо Анне Ферес и Люк Конрой от Нидерландия са тримата артисти, които идват в Пловдив и ще работят през юли и август в рамките на резидентната програма на общината ContextAiR.  Симон е скулптор, често работи с различни намерени материали и предмети, от които създава скулптурни портрети на градовете, в които пребивава. В Пловдив е вече от месец, активно събира материали и работи върху своето произведение, което планира да представи в Стария град.

Със своето изкуство Анне и Люк се стараят да рушат туристическите стереотипи и да създават по-синкретични картини на местата и градовете. Често подхождат с ирония, но и много любов, откривайки неподозирани от рутината на ежедневието образи и обекти.

Тази година резидентите на ContextAiR споделят едно общо пространство, в резидентния център на ЛАЛА Ателие в покрайнините на Пловдив, което ги превръща в една мини артистична общност, посветила се на Пловдив и предразполага и за креативния обмен на идеи и опит помежду им. Много бързо и тримата намериха своите маршрути в града, откриха кварталите, потайностите и красивите гледки с необичаен и любопитен поглед. Всеки контакт с местния контекст и с хората в града е преживяване и вдъхновение за тях.

Анне и Люк споделят красиви образи от ежедневния Пловдив в своя профил в Инстаграм @news_from_home. 

Симон създава видео дневник на резидентния си престой, в който запечатва преживявания още от първия ден на  https://www.studiovanparys.com/blog

До края на юли предстои представяне на скулптурния портрет на Пловдив от Симон Ван Парис. А през август Анне Ферес и Люк Конрой ще създадат свой стенопис, посветен на града.

ContextAiR е програма за творчески резиденции в Пловдив, която е инициирана през 2021 г. от Община Пловдив. От 2022 г. куратор на ContextAiR е Светлана Куюмджиева и програмата се отваря за международно участие.

През октомври в рамките на програмата в Пловдив ще се състои четвъртата и последна за 2022 г. творческа резиденция: на арменската хореографка и танцова изпълнителка Рима Пипоян.