Артисти от 28 държави кандидатстват за Резидентната програма за изкуство на Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:41, 29.03.2023

122-ма артисти от 28 държави от цял свят кандидатстват за резидентната програма на Община "Пловдив CONTEXT AiR" тази година. Срокът за кандидатстване за творчески престой и работа в града беше 20 март. От създаването на програмата през 2021 г. сега тя бележи своя рекорд в броя на кандидатите и международния интерес.

Артистите, които са изявили желание за участие, са от Англия, Германия, Испания, Португалия, Франция, Полша, Словакия, Чехия, Румъния, Сърбия, Италия, Холандия, Швейцария, Мексико, Япония, Сингапур, Тайван, Китай, Австралия, Канада, САЩ, Южна Корея, Украйна, Китай, Иран, Азърбайджан, Русия, Беларус.

Както и при предишното си издание, програмата е отворена за визуални и изпълнителски изкуства и кандидатите представят предварителен проект за произведение, което биха искали да създадат в Пловдив. Пет-членно жури от професионалисти в различни области избира участниците на базата на предварителния им проект, както и на портфолиото от реализирани досега работи. Резултатите от селекцията ще бъдат обявени на 15 април.

Между кандидатите тази година има архитекти, фотографи, скулптори, медийни артисти, живописци, пърформъри, танцьори и театрални режисьори.

Резидентната програма CONTEXTAiR се провежда през месеците от юни до август 2023 г. Избраните участници ще бъдат настанени в обновения резидентен център на Община Пловдив – къща „Нишанян“ в Стария град. Както миналата година и сега, те ще работят в различни публични пространства в града, за да създадат своите произведения. Едно от основните условия на програмата е именно сливането с контекста, така че публиката и културната общност на Пловдив да имат възможност да общуват с артистите и да участват в процеса.