“Арт наив“ се завръща в Капана - изложба показва над 100 творби на изявени автори

  • от PlovdivTime
  • 10:49, 14.06.2022

Над 100 творби от изявени автори в стил „Арт наив” ще бъдат подредени в откриващата изложба на новото старо пространство за това изкуство в „Капана” на 16 юни от 18.30 ч. След 2-годишно прекъсване арт пространството на ул. „Христо Дюкмеджиев” 29 отново отваря врати.

Новото начало следва засиления интерес към „Арт наив” в страната, тенденция в съзвучие със световните развития в пазара на изкуството.  На събитието ще присъства голяма част от цвета на българския арт наив, като в експозицията наред с техните картини ще бъдат изложени и работи на изявни чужди наивисти. В галерията могат да се видят и част от създадените картини по време на майсторския клас на Ян Глозик от „Ковачичка Наив школа” в България през май, събитие, подкрепено от Национален фонд „Култура”.

Произведения, изпълнени с маслени, акрилни бои или в смесена техника върху платно и дърво, както и скулптури от камък, дърво и керамика ще зарадват почитателите със своите радостни сюжети и пъстри цветове. Отварянето на галерията, чийто основател е художничката Яна Илиева, е логическо продължение на поредица проекти, фокусирани върху жанра – създаването на музейната експозиция в градската галерия в Белоградчик,  международните салони в София, Велико Търново и Варна в последните 2 години, Виртуалното Биенале „Наив” и учредяването на асоциацията на творците в Арт Наив в България.