Арт маратон “Браво, Пловдив“ кани на изложба, детски ателиета и прожекции на филми

  • от PlovdivTime
  • 11:14, 11.09.2023

Изкуството на шестима талантливи художници се среща с публиката за един необичаен арт маратон „Браво, Пловдив” от 13 до 21 септември в зала Етра. Атанас Хранов, Илиана Манукова, Илиана Илиева, Илиян Савков и Константин Константинов ще покажат картините си в интересна атмосфера и като част от много и разнообразни събития, а публиката ще може да се наслади на картините им 24 часа в денонощието. Специално място в експозицията ще заемат непознати творби на изключителния пловдивски художник Кольо Карамфилов. Откриването на изложбата е на 13 септември от 19 часа на чаша вино и с хубава музика, селектирана от  DJ.  

През целия период на арт маратона „Браво, Пловдив” в съседната на Етра зала ще има прожекции на филми за пловдивски художници. 

На 14, 15 и 16 юни от 16 часа ще отворят врати ателиета за талантливи деца, които обичат да рисуват. В света на изкуството ще ги води художникът Константин Константинов. На същите дати, но от 20 часа, е ред на дамите, които на чаша вино ще могат да се позабавляват, рисувайки.  И шестте ателиета ще бъдат с вход свободен, но с предварително записване.

На  17 септември е предвидено специално събитие за малки и големи с много музика и активности на открито като „Не се сърди, човече”, „Дама”, рисунки на асфалта.

До края на атрактивния арт маратон са предвидени още няколко събития с вход свободен – среща-разговор с д-р Ваня Балева (18 септември), куиз на тема „Изкуство” (19 септември), подреждане на пъзели на тема „Изкуство” (20 септември).

Финалният ден на изложбата  е 21 септември. В 19 ч. е предвидено откриване на експозиция с творбите на талантите от  ателиетата и онлайн конкурса. Картините могат да бъдат откупени, а средствата ще отидат за благотворителна кауза.

АВТОРИТЕ:

Атанас Хранов

Роден е през 1961 г. Завършва Средното училище по изкуства в Котел и през 1987 г. и Национална художествена академия специалност „Дърворезба” при проф. Антон Дончев. Работи в областта на пластичните изкуства и живописта, смесвайки органично жанровете. Характерни за автора материали са дърво, ръчна хартия, платно, бронз, сребро и полимерна мазилка върху метална конструкция. Автор е на множество самостоятелни изложби, участва в общи инициативи и кураторски проекти.  

Осъществява съвместни проекти  с поетите Веселин Сариев и Александър Секулов.

Носител е на Награда „Пловдив“ за изобразително изкуство (2001 г.), Награда на галерия „Дяков“ (2004 г.), Награда „Аметистова роза” за високо авторско постижение на художник (2007 г.), Награда живопис на биеналето „Приятели на морето“ Бургас (2016 г.).

Атанас Хранов е запален мореплавател и част от преживелиците му оживяват в творчеството му.

Илиана Манукова

Родена на 29 септември. Завършила е Средното специално художествено училище "Цанко Лавренов" в Пловдив, а след това и магистратура по живопис в в Националната художествена академия в класа на проф. Андрей Даниел. Член е на Дружеството на пловдивските художници (ДПХ) и Съюза на българските художници (СБХ).

През 2006 г. на годишната изложба на ДПХ Илиана Манукова е отличена с Трета награда за живопис. Носител е на наградата за млад автор на името на Георги Божилов - Слона, от годишната изложба на ДПХ през декември 2003 г.

Илиана Илиева

Родена е през 1986 г. През 2012 г. завършва Университета в Портсмут, а през 2014 г. прави Магистратура в Университета Кардиф Метрополитън. Работи в областта на концептуалната и хиперреалистична живопис като умело вплита традиционните техники на маслената живопис в съвременен контекст. Реализира самостоятелни и съвместни изложби в страната и чужбина, участва в резидентски програми. Понастоящем осъществява съвместен арт проект с художника Константин Константинов. През 2022 г. арт инсталацията ѝ „Теория на всичко“ е селектирана в каталога Best of Fair към престижния арт форум Тhe Other Art Fair, организиран от Saatchi Art в Лос Анджелис. Илиана Илиева е сертифициран водолаз, кара сноуборд, а от скоро и кайт сърф, като отразява свободата от спортовете, на които е отдадена, в платната си.

Илиян Савков

Илиян Савков е роден през 1961 г. Завършва Английската гимназия в Пловдив. Работи живопис, карикатура, рисунки, колажи. Дълги години е карикатурист на в. "Стандарт". Носител е на много награди от конкурси за карикатура от Дома на хумора и сатирата в Габрово, от форуми в Сърбия, Япония, Хърватия, Русия, Турция, Италия. Негови самостоятелни изложби живопис са показвани в Българския културен институт- Варшава, Класици на изобразителното изкуство, Пловдив, Артеа център, Варна, Галерия Фойлз- Лондон, Българско посолство - Лондон, но всъщност  мнозина го познават като карикатурист. Заедно с колегите си  Алла и Чавдар Георгиеви, Анатолий Станкулов, Ивайло Нинов, Иван Кутузов, Илиан Савков, Маргарита Янчева, Христо Комарницки и Чавдар Николов е член на  „Дружество на невъзпитаните карикатуристи“.  Техните сатиричните прозрения са сред  най-невъзпитаните и безжалостни  карикатури,  насочени към властта във всичките й измерения. 

Савков  се завърна в Пловдив преди години и се установи под тепетата. Показа и поредица от интересни изложби.

Кольо Карамфилов

Кольо Карамфилов е роден на 7 декември 1963 г. в Пловдив. През 1982 г. завършва Средно специално художествено училище за сценични кадри в Пловдив. От 1983 г. има активно участие в художествения живот в България и много изяви чужбина. Работи в почти всички жанрове на визуалните изкуства – графика, рисунка, живопис, скулптура, сценография, пърформанс, инсталации, фотография, интериорен дизайн, книга. Член-основател е на група „Ръб“, член-основател на група „Диско 95“. Има стотици самостоятелни изложби в България, Япония, Русия, Германия, Австрия, Франция,

Има поредица от групови изложби с Димитър Митовски, Румен Жеков, Павел Алберт, група "Ръб", група "Диско 95", с Георги Божилов Слона и Недко Итинов, с Васил Попов и Валентин Стефанов, с Петър Дочев и Станислав Памукчиев, със Стефан Божков, с Ицко Мазнев. Автор е на бронзовата статуетка за наградата „Полет в изкуството“ на фондация „Стоян Камбарев“. Сценограф е на постановките "Опит за летене" по Чехов, реж. Андрий Жолдак (Украйна) в Държавен театър на нациите (Москва), "Отело?!" по Уилям Шекспир, реж. Андрей Жолдак в Teatrului Naţional Radu Stanca в Сибиу, "Hamlet dreams" по Уилям Шекспир, реж. Андрей Жолдак в Харков, "Ние врабчетата" по Йордан Радичков, реж. Катя Петрова в Столичен куклен театър, "Последната лента на Крап" по Самуел Бекет, реж. Димитър Еленов в Малък градски театър „Зад канала“ в София, "Майстори" по Рачо Стоянов, реж. Петринел Гочев в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ в Габрово, "Копче за сън" по Валери Петров, реж. Иван Урумов в Младежки театър „Николай Бинев“ в София, "Кукувицата" на Елин Рахнев, реж. Лиза Шопова в Драматично-куклен театър „Димитър Димов“ в Кърджали. Художник е на филмите "Хълмът на боровинките" със сценарист и режисьор Александър Морфов, "Пазачът на мъртвите" със сценарист и режисьор Илиян Симеонов, "Аве" с режисьор Константин Божанов.

Посмъртно получава Голямата награда на „Джеймисън“ за късометражен филм на София филм фест 2013 г. за филма „Казабланка”, на който е сценарист и режисьор.

Константин Константинов

Роден е през 1985 г. Завършва магистратура по изящни изкуства от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ през 2011 г.   През 2007 г. печели трета награда в Четвъртия национален конкурс за млади художници и писатели „Духът на пролетта“ в памет на Жорж Папазов в категория „Изкуство“.През 2022 г. е обявен за Художник на годината на Business and fashion awards.

Има зад гърба си множество самостоятелни изложби и участия в специални проекти.

Участвал е в резидентни програми на Арт къща „Дъждовница“ и Горна Липниа (България), Колония на изкуствата Булярица (Черна гора), „Art to go jazzy“ в Ниш (Сърбия), – Симпозиум на акварела (Република Северна Македония), „Art to go jazzy“ - джаз фестивал „Нишвил“ в Ниш (Сърбия).