Емилия Арабаджиева описва “Състояния“ с изложба в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:46, 16.06.2021

Емилия Арабаджиева показва своята интерпретация на тема "Състояния" в изложба в галерия "Сигна", която се открива на 16 юни в 17 ч. Авторката е е родена в Пловдив. Завършила е специалността „Сценография“ в Художествената академия в София в класа на проф. Асен Стойчев. Още по време на следването си работи на хонорар в БНТ, съвместно с художника Борис Ахчийски и режисьорите Милен Гетов, Хачо Бояджиев и Любен Морчев. По-късно участва в реализацията на телевизионни постановки в Пловдив. Сценограф е както в Кукления, така и в Драматичния театър в града.

От 1993 г. до пенсионирането си е директор на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства. Хоноруван преподавател е в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, където преподава „История на костюма и сценично оформление“.

Художник е на документални филми. Участва в редица международни проекти.

Има 26 самостоятелни изложби. В галерията ни настоящата - от 22 живописни платна е 27-мата по ред.

Работи в областта на сценографията, сценичния костюм, илюстрацията и кавалетната живопис създавайки удивително поетични като колорит и сюжети творби. Влиянието на голямата й любов - сцената - в тези творби е очевидно и някак органично. Те са пропити от музика, светлина, танц и любов. Изящните трепетни фигури на нейните персонажи плуват в меките романтични багри на платната, рисувайки чудати и хармонични арабески. В нейния свят царува една зряла, есенно притихнала или развълнувана от пролетни предчувствия любов..

Има множество участия в международни и национални изложби и пленери в Цьорниц, Магдебург, Брюксел, София, Габрово, Русе и др. Участва активно в живота на Дружеството на пловдивските художници и обществения и културен живот на Пловдив и страната. Автор е на книгата „История на костюма“.