Графиките “Мецотинто“ на Христо Керин гостуват в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:32, 22.06.2021

Изложба графика "Мецотинто" на Христо Керин представя галерия "Савов" на 22 юни от 18 часа в пространството на галерията на улица „Гладстон“. Христо Керин е един от най-изявените съвременни български графици. Доцент и преподавател специалност графика във Факултет изобразително изкуство на Велкотърновския университет "Кирил и Методий". Това е втората му самостоятелна изложба в Арт клуб и Галерия САВОВ. На нея той представя графиките си изработени с техниката мецотинто. Мецотинто е техника в изобразителното изкуство, вид гравюра върху метал. При този процес на отпечатване образът се създава, като се извежда от тъмно към светло. Думата мецотинто идва от италиански mezzo-tinto (mezzo „полу“ и tinto „цвят“, „окраска“, „нюанс“), което означава „боядисан отчасти“.

Мецотинто се счита за една от най-трудоемките техники в изобразителното изкуство. Техниката мецотинто може да бъде причислена към дълбокия печат.

При мецотинто повърхността на медна или цинкова метална плоскост се награпява плътно с инструмент, наречен кобилка. На този етап, покритата с мастило повърхност дава плътен черен отпечатък. На следващия етап художникът използва подходящ инструмент, с който полира участъци от предварително награпената повърхност така, че при по-нататъшното отпечатване по-грубите участъци дават по-тъмни нюанси на цвета. При отпечатването, плоскостта се покрива с мастило, след което се изтрива внимателно с длан. Най-гладко полираните участъци не задържат мастилото и дават светли до бели тонове.

Отделните цветове при техниката мецотинто се създават с отделни допълнителни плочи. В резултат на тази техника, създаваният образ сякаш изплува от чернотата на небитието.