Арменският състав “Еребуни“ празнува 50-годишнина с концерт в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 13:21, 22.11.2022

Един от най-популярните и представителни състави на арменска диаспора в Пловдив - вокално-инструментален състав "Еребуни", чества своя юбилей със специален концерт "50 години творчески път". Събитието е на 26 ноември от 18 ч. в зала "Пловдив“ на Международния панаир.

За да  бъде почетена празнично годишнината, в програмата ще се включат и гост артисти. Сред тях са  Рафи Жамакордзян, Мери Мовсесян-Калудова, Илин Папазян, танцова група "Йеразанк" и "Нърени" към ОАБС "Парекордзаган" - Пловдив.

Вокално-инструментален състав "Еребуни" е основан през 1971 г. в Пловдив. Има издадени 5 диска, а в последния - "Хавадум ем" ("Вярвам"), участва и изпълнителката от Бургас Мери Мовсесян-Калудова. Художествен ръководител е Ардаш Ерниасян.

През 2015 г., пак под егидата на Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган“, в Пловдив е създадена и танцова група „Нърени“. В нейния състав влизат майките на децата от детска танцова група „Астхигнер“, сформирана през 2012 г. Идеята да танцуват арменски танци възниква спонтанно и това се превръща в семейно занимание. Така се ражда танцовата група на майките „Нърени“. Хореограф на групата е Анжела Везирян–Начева.

Концертът се осъществява със съдействието на отдел "Култура, археология и културно наследство" към Община Пловдив.

Входът е свободен.