Археологическият музей празнува 140-годишнината си с атрактивна изложба и награди за принос

  • от Мария Луцова
  • 14:10, 15.09.2022

 

Археологическият музей връчи грамоти за принос по случай 14-годишнината си на специална церемония днес.

„Началото е поставено точно на днешната дата и така Археологическият музей в Пловдив се превръща в една от най-старите музейни институции в страната”, отбеляза директорът Костадин Кисьов.

Той отбеляза, че в дългата си история РАМ-Пловдив е минавал през трудни периоди, дори е бил затварян, но специалистите винаги са работели с мисията да съхранят фактите от миналото на града. Грамоти за приноса си в проучването и социализацията на един от най-обещаващите археологически обекти, в които специалистите от музея в Пловдив работят и днес  - „Тракийски селищен център VI-V в пр.” до село Васил Левски, бяха връчени на доц. д-р Пламен Славов  зам.-министър на културата, който от 1994 г. помага за разкриването на обекта, Тодор Ботев (бивш зам.-кмет на с. Васил Левски).

Бившият кмет на Калояново Александър Абрашев също бе отличен заради действията си, с които бе спасена могилата край Черноземен и от нея бяха извадени безценни находки. Сред тях е златният нагръдник.

Почетна грамота за дарител получи инж. Пламен Панчев, който през годините е помагал на музея, и с техника,  и с финансова подкрепа.

Отличени бяха и Стефан Стефанови  Васил Хаджиянков, които имат основна заслуга за  модерното художествено-пространствено оформление на музейната експозиция.

С  Грамота за цялостен принос в медийното отразяване дейността на музея бяха отличени репортерите на Мария Луцова от TrafficNews и PlovdivTime и Радко Паунов от „24 часа”.

 Първият български египтолог д-р Васил Добрев, награден за принос към науката с орден "Кавалер на легиона на честта" от френския президент Никола Саркози за принос към френската наука във връзка с изследванията му в Египет, получи специални подаръци за приятелството с музея и реализацията на съвместни общи проекти. Приз имаше и за ДАНС, които успяха да намерят безценния параден шлем-маска, откраднат с въоръжен грабеж от музея през 1995 г., и да го върнат 20 години по-късно.

„Позволете ми да се обърна към вас с личните ви имена, защото в последните три години работим заедно. Мога да кажа, че сме едно семейство. Поздравявам ви с годишнината, защото археологията е основата на историческата наука. Пожелавам на доц. Костадин Кисьов нов успешен управленски мандат”, каза зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

А директорът му отговори, че се надява в този период сградата на БНБ на ул. „Райко Даскалов” да се превърне в археологически музей.

Поздравленията си поднесоха и представителите на други културни институции под тепетата. Кулминацията на празника бе откриването на изложбата „Спомен за музея” с автор Екатерина Илиева.

В експозицията по изключително любопитен начин са показани ключови детайли и факти от историята на музея със снимки, предмети  и документи. В средата на изложбата е етажерката на РАМ-Пловдив, където – както и у дома правим, археолозите са поставили свои ценни предмети. Така до древния череп, ценните съдове, инструментите за работа на терен, са сложени фотоапарати и дори дрон.

Изложбата може да бъде видяна до 23 октомври заедно с другите безценни съкровища, съхранени в музея.