Антон Борисов кани в разкошния нов курорт “Островът в небето“

  • от PlovdivTime
  • 12:42, 10.02.2021

Антон Борисов представя новия си роман „Островът в небето”. Книгата излиза със запазения знак на пловдивското издателство „Жанет 45”. Редактор е Красимир Лозанов, а оформлението е дело на Димитър Келбечев. 

„Островът в небето” е разкошен нов курорт, към който се стичат туристи от целия континент. Пълен е с изискани ресторанти и хотели, басейни и клубове, до които отвеждат приятно подрънкващи рикши. Най-нашумялата атракция, издигната в дъното на зрелищен търговски булевард, е огромен неонов цирк, билетите за който винаги са разпродадени. Островът е споделено преживяване – там се преплитат безброй култури и интереси и всеки намира своето място, колкото и различен да се чувства. 

Ния, млада адвокатка, не харесва тълпите и не може да си обясни защо Островът е толкова популярна дестинация. Налага се да го посети служебно, заедно с брат си Емил, и двамата да разрешат мистерия с отвлечени деца, но вместо това се захласват по удоволствията, които курортът предлага. Заобиколени от изкушения и опиянени от вниманието, което получават, те започват да търсят себе си и това все повече ги отдалечава един от друг. 

Основното усещане в „Островът в небето“ е за всеобщо безразличие. Това е роман за отчуждението от света, за невъзможността да се впишеш в него, освен ако не приспиш съвестта си. 

Антон Борисов е роден през 1995 г. в София. Възпитаник е на столичната 91 Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“. Четири години живее в Берлин, където завършва като бакалавър по психология в Свободния университет. Работи като научен асистент в Хумболтовия университет. Магистърската си степен по психология на развитието и психопатология получава в лондонския King’s College. Съвсем наскоро се завърна да живее в София, където реши да търси професионална реализация. Предстои да излязат две негови научни публикации в сферата на аутизма и проблемите в детското развитие.

През 2017 г. "Жанет 45" публикува дебютния роман на Антон Борисов „Селото на самодивата“, чийто тираж бе изчерпан за няколко месеца. „Островът в небето“, публикуван през 2021 г., е негов втори роман.