Антон Баев представя новия си роман “Мария от Охрид“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 16:32, 14.12.2023

Антон Баев ще представи новия си роман "Мария от Охрид" на 18 декември от 18 часа в зала "Компас" на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". За книгата ще говори проф. д.ф.н. Жоржета Чолакова.

"Мария от Охрид" на Антон Баев е отличената книга в националния конкурс за християнски роман за 2022 г., обявен от ИК "Омофор". Целта на конкурса е да се насърчава добрата християнска художествена литература, което е отколешна кауза и стратегия на издателството.

"Романът гради и надгражда една вълнуваща многолетна историческа картина, на места пòтресна с ужасиите, на места пълна с красотите Божии и земни, а на места те разсмива с благодушния слог на разказвача…

В своеобразната композиция на романа авторът потопява читателя бавно (не и без словесна самонаслада), както полека се навлиза в река, и го води покрай историческия цикъл на деянията български – църковни, екзархийски, обществени, политически – деяния, които авторът ще нарече възрожденското новобългарско зачатие. А читателят сам ще навлезе по излъскания калдъръм на миналото, спомените и паметта, вечно люшкаща се между вярата и обичта към Бога, и земната любов към човека", казва за книгата Венета Дякова.

Антон Баев е поет, белетрист, литературен критик, литературовед и журналист. Роден е през 1963 г. в Пловдив. Завършва Английската гимназия в родния си град (1982) и Българска филология в Пловдивския университет „Св. Паисий Хилендарски“ (1989). Специализира журналистика в Университета на Айова, САЩ (1994). През 2009 г. защитава дисертация по нова българска литература в Института за литература при БАН. Работи като библиотекар, хоноруван преподавател в Пловдивския университет, главен редактор на в. „Марица“. Основател е на „Пловдив онлайн“ и други информационни сайтове, както и на два вестника. Създава ежегодния Международен фестивал за поезия „Орфей – Пловдив“. Автор е на шест романа, девет стихосбирки, три сборника с разкази, три монографии и книга с фрагменти. Носител е на множество литературни награди. Негови творби са преведени на 15 езика.