Антон Баев с нова книга с разкази

  • от PlovdivTime
  • 12:15, 23.03.2023

"Змията.  46 легенди за Сътворението”  - новата книга на Антон Баев, в която авторът представя разкази, вече е по всички книжарски вериги в страната.

„От много отдавна ме е занимавал въпросът може ли да се напише разказ, новела, роман за един само човек. При лирическите стихотворения е лесно - те винаги се пишат за един, обикновено за самия автор. Но как е в прозата? Възможно ли е в прозата? Най-лесният отговор вероятно е - чрез формата на епистолара. Но струва ми се, че не е достатъчен, че има и други възможни. И мисля, че това е легендата, легендарният сказ. Да разказваш на себе си за друг човек, който го няма, но е жив в разказа. Единственото друго необходимо нещо е - легендарното време на повествованието. Това искам да споделя за томчето”, казва авторът.

Книгата излиза със запазения знак на ИК „Коала прес”. Художник е Димитър Келбечев, редактор  –  Елка Димитрова. Оформлението е на Атанас Чакъров.

В разказите на Антон Баев има отблясъци от Шехерезадиното изкуство на живота като разказ. Игрива фриволност и трагична патетика, драматични напрежения и комични разреждания, пречистваща усмихнатост или мрачен сарказъм се вплитат в любовните романи на героите, за да ни представят чрез тържеството на любовта или трагедиите на любовта несекващите енергии на живота.

Задъхано от опиянението на собственото си въображение, разказното сладкодумство на Антон Баев като че си играе с различни наративни техники – събитията понякога като че се разказват сами, друг път са оцветени от сказовия колорит на определен разказвач, който се крие и показва зад различни повествователни маски – на отделни герои, на различни наблюдатели и коментатори или в някаква паноптична гледна точка без определена идентичност”, пише за книгата проф. Светлозар Игов.