Ансамбъл “Йохан Щраус“ с коледен концерт в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 14:29, 18.12.2023

Ансамбъл "Йохан Щраус" с диригент Ръсел Макгрегър ще изнесе коледен концерт на 19 декември от 20 часа в зала С.И.Л.А. Заедно с оркестъра, специални гости ще бъдат баритонът Михаел Хавличек и сопраното Паула Жекстад, солисти на Фолксопер Виена, и група танцьори, които ще създадат атмосфера, за да пренесат публиката на крилете на музиката в прекрасния свят на Коледа.

Концертната програма ще включва произведения на класическата музика на най-великите композитори на всички времена, а прочутите виенски валсове, които не липсват в репертоара на Ансамбъл "Йохан Щраус", ще очертаят очарователната картина на една вълшебна зимна вечер.

Музикантите са щастливи, че се завръщат на едно изключително турне и казват, че „ние се наслаждаваме на завръщането във вашата красива страна и на срещата с прекрасната и топла българска публика".

Баритонът Михаел Хавличек завършва музикалното си образование във Виена и през 2011 година дебютира на сцената на Фолксопер. Сред преподавателите му са проф. Едит Лиенбахер и проф. Герхард Кахри, а ценни музикални насоки получава в майсторските класове на Валтер Бери и Франц Грундхебер. Скоро след дебюта си във Виена започва и международната му кариера в големи оперни театри по света. Репертоарът му включва роли от Папагено във „Вълшебната флейта“ на Моцарт, до десетки оперетни заглавия.

Сопраното Паула Жекстад е германка, която учи музика в Щутгарт под ръководството на проф. Франсиско Арайза и защитава магистърска степен от Университета за музика и сценични изкуства във Виена. Тя също е част от състава на Фолксопер, но изнася концерти и в големите оперни театри в Европа.