Ансамбъл “Тракия“ представя премиерния спектакъл “В делник и празник“

  • от PlovdivTime
  • 10:40, 27.11.2023

Ансамбъл "Тракия" кани на премиерата на авторския спектакъл „В делник и празник" на 27 ноември от 19 часа в Дома на културата "Борис Христов". 

Своя хореографски дебют прави Атанаска Челепиева с родопска танцова сюита в три части, наречена „Алехчански игри". Музиката е на Борислав Згуровски. „Моето вдъхновение е детството в златоградския край, където трудолюбивият родопчанин преде, тъче, бере и ниже тютюн и редом с това усмивката е винаги на лицето му", споделя младата авторка, която е част от ансамбъла, но до този момент само като балетмайстор. В нейния танц ще оживяват още празнични "люлки-вейки-полюлейки ", а в останалите танци, като „Уралия" - обредите, посветени на Сирни Заговезни, традиции от Пазарджишко и Пиринско. Те са дело на доайените проф. Даниела Дженева и проф. Антон Андонов.

Премиера ще има и песента „Куне ле", изпълнена от хора на ансамбъла в обработка на главния диригент на Гвардейския духов представителен оркестър подп. Ради Радев. За първи път ще бъдат изпети и коледарски песни по обработка на Костадин Генчев.