Ансамбъл “Пирин“ гостува под тепетата с премиера на концерт-спектакъл “Старо имане“

  • от PlovdivTime
  • 16:48, 21.07.2021

Ансамбъл „Пирин“ пристигат в Пловдив с пищна програма и премиерен концерт. Световноизвестният ансамбъл „Пирин“ реализира втората част от националното си турне в периода от 27 до 30 септември 2021 г., а кулминацията ще бъде с концерт в зала 1 на НДК на 3 октомври.

Премиерата на “Старо имане” за гр.Пловдив ще бъде на 30 септември от 20.00 часа на Античен театър.

В двете части на спектакъла „Старо имане“, Ансамбъл „Пирин“ претворява наследството на традиционния фолклор във въздействащо съвременно изкуство. Първата част, „От мъка иде твойто име“, разгръща емоционалната атмосфера на песните и танците, посветени на освободителните борби в Югозападните български земи.

Втората част, „Хляб, сол и вино“, поставя акцент върху пресъздаването на фолклорни образци от цялата етническа територия на България, в които се преплитат обреди и митология, труд и веселие.

Спектакълът е изграден по музика на: Марин Големинов, Кирил Стефанов, Петьо Кръстев, Матьо Добрев, Данчо Радулов, Росен Генков.

Хореография: Тодор Бекирски, Николай Цветков, Георги Гаров.

Претворен с вещина от творческия екип, фолклорът продължава да звучи актуално и да вълнува със своите дълбинни послания и жизненост.

Ансамбъл „ПИРИН” е един от най-известните български фолклорни ансамбли и посланици на българското народно изкуство по света. Създаден през 1954 година с цел издирване и творческо пресъздаване на българския фолклор, за претворяване на сцената красотата на автентични фолклорни образци, както и създаване на произведения на фолклорна основа с участието на съвременни творци – композитори, музиканти, хореографи, художници, поети. 

Обликът на ансамбъл ”Пирин” внушава на всеки, докоснал се до изкуството му, че фолклорът е безценното духовно съзидание на един народ, което живее и органично прониква в съвременността. 

В своята творческа биография и репертоар ансамбъл”Пирин” има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи на ансамбъла се пазят в златните фондове на БНР, БНТ, ”Балкантон”, Радио Благоевград и други телевизионни и радио станции в страната; има издадени 12 дългосвирещи плочи; 16 аудиокасети; 6 компактдиска, 3 видео касети и множество рекламни издания. 

За времето от своето съществуване ансамбъл”Пирин” е изнесъл над 7000 концерта пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и в 60 страни по всички континенти по света.

Турнето на ансамбъл Пирин - “Старо имане” 2021 се организира от  Old.bg

Билети във всички каси на Ивентим – билетен център пред община Пловдив, в туристически информационен център на пл. „Римски стадион”, билетна каса на Античен театър, в Градски дом на културата „Борис Христов” и др., както и онлайн на www.eventim.bg

- Безплатен вход за деца до 10 години/без седящо място/!

- Намаления за пенсионери и ученици с 20 % !

- Намалени групови билети, минимум 8 човека с 10%!