Ангел Заберски среща класиката с джаза в новия си албум “Романтични вечери“

  • от PlovdivTime
  • 09:42, 11.06.2021

Последната една година се оказа изпитание за всички музиканти и хора на изкуството, заради затворените сцени, зали и места за свирене, но за Ангел Заберски Трио работата не спира и те вече са готови със своя нов албум, продължение на линията „Like Jazz”, която срещна класиката с джаза.

Първият албум от поредицата излезе през 2016г. с произведения на Шуман, Пучини, Чайковски и др., вторият от 2018г. представен под името „Малко нощна музика” съдържаше пиеси на Бах, Рахманинов, Бетовен, и др., сега триото залага на композитори от романтизма и затова озаглави музикалното си представяне „Романтични пиеси”. 

Третият албум, който триото записа включва не само творби от оперната и световната класика, но определено залага на танца, на балета и на валса! Тук слушателите ще се насладят на прочутото „Адажио” на Томазо Албинони, ще се докоснат до „Хофманови разкази” на Офенбах, разпознаваеми със своята „Баркарола” – прочутият дует на Никлаус и Жулиета, ще разпознаят световноизвестният „Танц със саби“ на Хачатурян, познатият „Сватбен марш” на Менделсон, най-популярното произведение на Равел, първоначално замислено като музика за балетна постановка, поръчана от руската актриса и танцьорка Ида Рубинщайн, близка на композитора – „Болеро”. Ноктюрното на Шопен, както и неговия Валс, известните „Хуморески” на Дворжак, арията на тореадора в операта „Кармен” на Бизе и за разкош една нова пиеса на самият Заберски. 

Новият албум ще бъде представен в Пловдив на Сцена №2 на БезистенЪ в Стария град в събота вечер.