АМТИИ открива учебната година с поредица от събития в Епископската базилика

  • от PlovdivTime
  • 10:58, 12.09.2022

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ открива 59-атата си учебна година на 13 септември от 10.30 ч. на сцената на Епископската базилика. След обръщенията на ректора проф. д-р Тони Шекерджиева– Новак, официалните гости и традиционните думи на първокурсник от името на новоприетите студенти, академичният празник  ще продължи с изпълнения на студенти от специалност „Балетно изкуство“ към факултет „Музикален фолклор и хореография“.

Тържествен акцент по време на откриването на академичната учебна година ще бъде удостояването напроф. Петър Луканов с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ за приноса му към развитието на балетното изкуство в България и в АМТИИ, както и във връзка с неговата 90 годишнина. 

От 12 ч. проф. Петър Луканов ще изнесе в Епископската базилика на Филипопол открита лекция на тема „Режисурата в танцовия спектакъл“. Лекцията е събитие от проекта „Проекции на диалога“, част от Програма „Наследство на Пловдив“ – Европейска столица на културата.

Веднага след лекцията, от 13 часа, е началото на уъркшоп, в който Петър Луканов ще сподели богатия си професионален опит със студентите от Академията в активен обмен на идеи, знания и добри практики.