Американски художник показва символите на мутробарока в изложба в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:51, 08.02.2023

24-годишният художник от Лос Анджелис Аарон Рот представя самостоятелната си изложба "Бейж" в галерия "Сариева" на 10 февруари от 18 ч. Младият автор живее в България от 12-годишен, а творчеството му е повлияно от "чалга" културата и естетиката на новобогаташите.

Чужденецът прави паралели с културата на масите в САЩ като преоткрива иронично българския бит, с фокус върху народопсихологията на „богатите бедни“ и „бедните богати“. Рот представя типичната за нашите ширини естетика на "мутробарок" или "мутра-елит", изобразявайки символите на тукашните представи за лукс - кожа, злато, пистолети, скъпи коли, маркови придобивки.

Авторът не се интересува само от тази особена балканска мода, но и истините за корупцията, политиката и социалния ред, които те прикриват, и ги смята за универсален пример за случващото се в света днес. Творбите му са пряко свързани със суровата политическа действителност, която ни заобикаля години наред, и не се страхуват да назоват конкретни имена или ситуации.

 

Платното „Диванът на Боби“, 2023 на пръв поглед изобразява близък план на кожен диван. Художникът споделя, че в действителност е нарисувал дивана, който бившият премиер на България Бойко Борисов е имал в кабинета си. За Рот този диван символизира мафията в политиката и наскоро разкритите корупционни схеми свързани с инвестициите в инфраструктура на бившото правителство. В изложбата могат да бъдат отрити още подобни препратки към действителни личности, като бургаския бизнесмен и политик Бенчо Бенчев и любимият дизайнер на новобогаташкия елит Филип Плейн.

Откриването на "Бейж" ще се проведе на 10 февруари от 18-20 ч. в галерия "Сариева" в присъствието на автора. Всички посетители са поканени да се присъединят на афтър парти, с музика подбрана от Рот, от 20 ч. в artnewscafe. Изложбата ще продължи до 31 март.