Александър Секулов и Пловдивската опера със „Златно перо” за принос

  • от PlovdivTime
  • 09:47, 10.05.2023

Драматургът Александър Секулов и Държавна опера-Пловдив са сред тазгодишните носители на наградата "Златно перо", които Кантус фирмус (радио "Класик А") връчва всяка година. Церемонията ще е на 23 май в Националния музикален театър "Стефан Македонски".

Отличието е учредено още през далечната 1996 година, когато първото издание е проведено в рамките на тридневен „Арт панаир 24 Май“ пред Народния театър „Иван Вазов“ в София. През изминалите 27 години „Златно перо“ са получили значими личности, посветили живота и творчеството си на развитието на българското изкуство, култура, медии и образование.

Сред носителите на “Златно перо” са акад. Антон Дончев, Стефан Данаилов, Стефан Цанев, Стоянка Мутафова, Кирил Маричков, Георги Господинов, Проф. Греди Асса, Минчо Минчев, Васил Казанджиев, Анжел Вагенщайн, Анна Томова-Синтова и много други „златни“ имена на българската култура.

НОМИНАЦИИ ЗА ОТЛИЧИЕТО:

Националната информационна агенция БТА е създадена през 1898 г. с указ на княз Фердинанд. Днес тя е водеща институция в разпространяването на информация за обществено - културния живот в България.

Подполковник Ради Радев ръководи Гвардейския представителен духов оркестър повече от 15 години и наред с церемониалните функции, оркестърът развива активна концертна дейност като изпълнява произведения от най-различни стилове както в България, така и в чужбина. 

Павел Павлов, режисьор. Наричат го баща на телевизионния театър. Дълги години е режисьор и постановчик в БНТ. Има заснети над 50 постановки за телевизионния театър, 30 телевизионни филма. Автор е на 20 театрални спектакъла. Заглавията, с които той остава в съзнанието на българската публика са  филма „Чичовци” култовите телевизионни постановки „Милионерът”, „Скъперникът”, и много други. 

Марта Петкова –  примабалерина в Софийската опера и балет от 2007 г. , създава незабравими образи в най-обичните балетни постановки. От миналата година е художествен ръководител на балета на Софийската опера.

Александър Петров – поет и текстописец. Той е сред най-популярните автори на текстове в поп и рок музиката у нас. Вече 40 години публиката пее песните му „Любовта, без която не можем”, „Утре започва от днес“, „Оставаме“, Малкият град“... 

Румен Гашаров – художник. „Обичам простата хубост на обикновените неща", казва той. Зад гърба си има над 15 самостоятелни изложби в България и чужбина и е носител на редица награди. 

Любо Киров – певец, издал девет албума. Има десетки награди и хиляди фенове. Неговите песни са излъчвани в класациите на МТV, а през миналата година той издаде автобиографичната си книга „Всичко е имало смисъл”. 

Станислав Тодоров-Роги - един от най-талантливите режисьори в последното десетилетие. Зрители ежедневно се докосват до режисьорските му виждания в сериалите  „Тя и той”, „Откраднат живот”, „Столичани в повече”, „Съни бийч”, „Мен не ме мислете”. 

Лия Петрова през 2016 година става носител на първа награда от международния конкурс за цигулари „Карл НИлсен" в Дания. Свирила е с артисти като Марта Аргерич, Рено Капюсон, Юри Башмет и Миша Майски. 

Владо Михайлов - поп изпълнител, звезда на мюзикъла, известен с главните си роли  във „Фантомът на операта“, „Клетниците“, „Исус Христос суперзвезда“ и „Мама Миа”, и актьор с участие в над 70 чужди продукции и българските филми  „Възвишение“,  „Братя“.

Александър Кадиев - носител на награда „Икар“, участва в постановките „Укротяване на опърничавата“, „Красотата спи“, „Горката Франция“, „Скъперникът“, „Посещението на старата дама“ и други. Познат е и на телевизионните зрителите като водещ на предаването „Преди обед“.

Мария Касимова-Моасе – журналист и писател. Първата ѝ книга е сборникът „Близки срещи със смесени чувства“. Участва със свои текстове в редица сборници, сред които „Бащите не си отиват“, „България за напреднали“, а нейните анализи често четем в  уебсайта „Площад Славейков“.

Евтим Милошев завършва Университет по архитектура, строителство и геодезия, но повече от 30 години е един от най-успешните телевизионни и филмови продуценти в България. 

Антонина Бонева – музикален педагог и дългогодишен преподавател в НМУ ,,Л.Пипков’’ , възпитала цяло поколение от млади таланти  сред които са Георги Черкин, Виктория Василенко, Надежда Йоцова и много други.

Силвия Недкова – журналист и писател, работила е в  БНР и за интернет сайта „Площад Славейков”,, автор на стихосбирката  „Евангелие на тревата“. През 2017г е носител на първа награда на Международен поетичен конкурс „Лирични гласове“.

70 години Плевенската филхармония е основен двигател на музикално-артистичната дейност в региона.

Пловдивската опера отбелязва 70 години и 10 години „Опера опън“ - утвърдена културна институция, в която се реализират мащабни проекти с висока национална и международна значимост. 

Владимир Ампов-Графа - емблема на българската поп музика с множество награди и хитови албуми. Певец, композитор, текстописец и музикален продуцент.

Владимир Люцканов - актьор, сценарист и театрален режисьор. Познат е на зрителите на БНТ като водещ, сценарист и режисьор на редица програми в БНТ, сред които „Умно село”, „Аз, театърът”. 

Венцислав Занков - творец, който винаги надскача регионалните разбирания и клишета в съвременното изкуство.  През 2009 г. основава „Фондация за съвременно изкуство „Венцислав Занков“, която учредява и връчва  награда „Железен орден за съвременно изкуство”.

Александър Секулов – драматург и писател, автор на пиесите „Дебелянов и ангелите", „Одисей", „Народът на Вазов", носител на награда „Аскеер". 

БНТ (Линия Култура) - Вече 5-та поредна година в ефира на предаването оживяват важни събития с репортажи и преки включвания, които разказват за особеностите на регионалния бит и култура.  

Иван Димов -  художник,  живописец, график и илюстратор, с десетки самостоятелни изложби  по целия свят. Носител на Националните награди за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ и „Захари Зограф“ .

 

Kоментари

коментар
Четящ
14:46, 10.05.2023
Отговор

Аз на тебе, а ти за мен или елементарно У. С награда явно е Силвето Н. дето никой не я знае (освен Александър С. ). Сега пък хайде наградата и за неизвестния Секулов, че Силвето Н. да не се пъчи пред него и да не си мисли, че е над него. Хаха награда???За какво???