„Абстрактна реалност V” на Соня Станкова вдъхновява в Градската галерия

  • от PlovdivTime
  • 15:36, 02.10.2020

Соня Станкова ще потопи зрителя във фотографска „Абстрактна реалност V” в Градската художествена галерия на Главната от 6 до 27 октомври. Откриването е на 6 октомври от 17 до 20 ч. Станкова е носител на много престижни награди, както и два пъти на награда „Пловдив“. Само преди броени дни колегите ѝ от Фотографска академия „Янка Кюркчиева“ ѝ поднесоха Почетна статуетка за изключителен принос в развитието на фотографията в България. 

За образите и идеите, които я вълнуват тя споделя: „В някои от фотографиите ми присъства образът на майката с огромна изпълнена утроба като метафора на енергията и вселенската информация, която носи човешкото тяло, а ритъмът на подвижната вода го превръща във фрагмент от Дзен градина.“ 

Соня Станкова е завършила Техникум по полиграфия и фотография „Юлиус Фучик“ – София, Педагогика на изобразителните изкуства в ПУ„Паисий Хилендарски“ и е магистър фотограф от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”. През 1984 г. започва работа като студиен фотограф и фоторепортер, а от 1990 г. е на свободна практика. 

Работила е за различни периодични издания и рекламни кампании. В момента преподава фотография в АМТИИ.  Има звание фотограф - художник от 1990 г., а от 2016 г. е член на СБХ.Участва в почти всички големи форуми в страната: „Бианале на българската фотография“, „Месец на фотографията“ – Пловдив, „Месец на фотографията“ – София, в многобройни фотографски събития в чужбина. 

Нейни фотографии са публикувани в специализирани списания като „Colors” of Benetton, „Mary Claire” – Italy, „Photo eye” и „PHO” – България. 

Входът за изложбата е свободен.