Аарон Рот и Димитър Генчев говорят по темата “Кой се страхува от живописта“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 15:14, 28.03.2023

Галерия „Сариева“ има удоволствието да покани публиката на разговор за съвременната живопис с двама художници, чиито творби е представяла в изложби неведнъж - Аарон Рот и Димитър Генчев. Събитието ще се проведе на 31 март от 18.30 ч.

Скоро след откриването на самостоятелната си изложба в галерия "Сариева", американецът Аарон Рот ще се срещне отново с публиката, в контекста на "Бейж", която представи творби, уличаващи мутра-елита в България. Експозицията въвлече Бойко Борисов, Ваня Червенкова, Бенчо Бенчев и Филип Плейн в типичния за младия автор ироничен, но и социално ангажиран тон.

Този път, в компанията на Димитър Генчев и с модератор Веселина Сариева, Рот задава въпроса “Кой се страхува от живописта?”. Младият автор повежда разговора в посока комбинацията между живопис и срам – срамът на художника, естествените му проявления и прокрадването му в творчеството. Има ли срам в това да си живописец и как се поражда той? В открит разговор творците ще обсъдят статута на живописта и живописеца днес. Те ще говорят за развитието на динамичната съвременна арт сцена в България, начинът, по който ѝ се отразяват тенденциите и какви в действителност са те на този етап. Логично, ще бъде дискутирана и ролята на учебните заведения спрямо съвременното изкуство, от гледната точка на двама артисти с образование от български и чуждестранни художествени университети.