9-годишният Борис Дюлгеров: Пианото има неземна красота

  • от Авел Бялков
  • 15:26, 18.07.2020
 
Пловдивчанин е сред най-добрите млади пианисти с световен мащаб. 9-годишният Борис Дюлгеров вече има зад гърба си десетки международни участия и първи награди за изпълнения на класическа музика. Последното спечелено от него отличие е от петия Международен музикален конкурс в Женева, Швейцария. Преди три години и половина усвоява клавишите на пианото.
 
"Започнах да свиря като чух за първи път класическа музика на 5 години, харесах инструмента пиано и започнах да свиря на него, защото пианото има неземна красота", разказва младият мианист пред TrafficNews. Всеки ден той отделя по един-два часа от свободното си време, а музиката се превръща в негово хоби. Занимание, което му носи и успешно представяне в различни конкурси. Като най-значима победа, 9-годишното момче определи тази на петия Международен музикален конкурс в Женева, Швейцария
 
За явяването на престижния международен конкурс в Женева Борис се е подготвял в продължение на четири месеца. Представил се е с няколко изпълнения - вариации на руска народна песен на композитора Михаил Глинка и ръченица от българския композитор Любомир Пипков.
 
Основен двигател в работата на Борис е неговият преподавател Росица Грозданова, чийто опит като музикален педагог е от 1989 година. Повече от три години заниманията й са свързани с развитието на таланта на 9-годишния музикант.
 
"Още от първата година на нашата съвместна работа той е по конкурси тук на местно ниво в Пловдив. Много му хареса да излиза на сцена и да се състезава с други деца. Участвахме в конкурси, в които се явяват деца любители, не участват деца от музикални училища. Но втората година започна да работи много по-мотивирано, може би от участието от предната година в конкурсите. Тогава се включихме в национални конкурси също за любители", разказва преподавателят по пиано Росица Грозданова. Под нейни наставления през втората си година Борис се явява на международен конкурс в Белград, където също е отличен с първа награда. Самата тя отчита това за едно много голямо постижение, както за себе си, така и за малкия музикант.