4000 души аплодираха оперната прима Аида Гарифулина като рок звезда на Античния

  • от Парашкева Иванова
  • 15:13, 26.06.2024

Откриването на оперния фестивал Opera Open  снощи бе истинско пиршество за всички сетива. Публиката посрещна с овации кмета на града Костадин Димитров и директора на операта Диян Чобанов, които дадоха старт на 11-ото издание на фестивала, което тази година съвпада и със 70-ата годишнина на една от най-влиятелните културни институции в града. А след това всички притихнаха, поразени от гласа и таланта на примата Аида Гарифулина, която тази година е гост на събитието.

Оперната дива, покорила сцените на най-престижните оперни театри в света като Кралската опера в Лондон, Ла Скала, Арена ди Верона, Метрополитен опера в Ню Йорк и Парижката национална опера буквално остави без дъх 4-те хиляди човека, изпълнили почти до краен предел Античния театър. Нейните изпълнения на „Каста Дива“ /“Норма“ на Белини/, „Златното петле“ /Римски- Корсаков/, „Арлезианката“ /Бизе/  и др. бяха безкомпромисни, а диригентът Диян Чобанов успя да покаже невероятните възможности на музикантите от пловдивската опера, залагайки на изключително трудна програма.

Дарена не само с невероятен талант, лиричен сопранов глас с наситен и опияняващ тембър, но и със забележителна красота, Аида Гарифулина буквално разтопи публиката. Изящната визия и двата впечатляващи тоалета на примата също трудно ще бъдат забравени. По време на рецитала смени две изключителни рокли – едната от ефирен муселин в цвят фуксия и друга в неоново зелено с презрамки, имитации на змии и боа от пера в същия цвят.

Съвсем заслужено, множеството изпрати дивата на крака, с повече от 5 биса, като я върна за още един бис, дори след като бяха обявени комплиментите от официалните гости на фестивала. 

След края на гала вечерта, Гарифулина бе гост на коктейла, даден от домакина - Държавна опера-Пловдив, където разговаря с кмета Костадин Димитров и зам.-кмета по култура Пламен Панов, като благодари за изключителната вечер. След това си направи снимки с гостите. 

„Напред вървяха певците, след тях свирещите с инструменти сред девици, биещи тъпанчета“ . С този цитат от псалмите на цар Давид, директорът на оператата Диан Чобанов откри фестивала, който вече е една от най-разпознаваемите и запазени марки на града. Тази година той се провежда под мотото „Операта е тук“ , а творчески директор на програмата е Нина Найденова. Тя и екипът ѝ, които превърнаха Opera Open  в първокласен, съизмерим със световните сцени оперен форум.

"Операта е тук" е с вълнуваща програма, която включва гала спектакъл със сцени от прочутите опери на Верди, "Кармен" на Бизе, "Турандот", "Аида", балетът "Ромео и Жулиета" на Прокофиев, 80 години Кирил Маричков, хитовият мюзикъл "Исус Христос Суперзвезда"  по музика на Андрю Лойд Уебър и Тим Райс, "Семейство Адамс", оперна гала в чест на Райна Кабаиванска, подготвена от нейни ученици и др. 

Не ги пропускайте!