39 събития и фестивали са допуснати за оценка за Културния календар на Пловдив за 2023 г.

  • от PlovdivTime
  • 16:35, 29.09.2022

39 проекта са преминали през цедката на комисията на първия етап от кандидатстване за финансиране на културни събития част от Културния календар на Пловдив за 2023 г. Сред тях са познати и обичани фестивали и събития, както и нови прояви.Сред познатите форуми са Международният фестивал на поезията „Орфей”, „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство”, куклено-театралния „Двама са малко – трима са много” и „ТheatAir2023”, детският балетен форум „С любов за танца”, „Пловдив чете”, „Седмица на съвременното изкуство”, One Dance Week, Синелибри, „Страница 2023”, „Пловдив Джаз Фест”, Фестивал на комедията, „Пловдив Филм Фест”.

Има нови проекти, които звучат интересно, като „Виртуални къщи „Недкович” и „Верен Стамболян”, WAM – изложение за мода, „Книги, тагове, лесен достъп” на Народна библиотека „Иван Вазов”.

Сред отпадналите окончателно проекти са „Нощ на звездите” на фондация „Енчо Кирязов”, Европейски комедиен филмов сериал, мюзикълът „Клетниците” на Софийската опера и балет.

След като Комисията по допустимост приключи с работата си, предстои да бъде назначена и Комисия по оценка на проекти, която ще излъчи одобрените за финансиране проекти по Компонент 1 – „Фестивали и значими събития”.

Фотография: Илюстративна