35 артисти събуждат магията на “Рисунката“ в изложба в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:54, 29.03.2024

Обща изложба "Рисунката" с участие на членове на Дружеството на пловдивските художници и външни гости се открива в новата зала на бул. "Цар Борис III Обединител" 153. 

Най-непосредственото творение на художника е неговата рисунка. Тя запечатва събития, чувства, преживявания. Тя е в основата на всичко, от нея започва и чрез нея се осъществява творчестката дейност. В сбирката участие вземат над 35 автора, както утвърдени имена, така и нови за публиката творци. Художници от различни поколения показват чрез рисунката си своят мироглед и чувствителност, култура и личен авторски почерк. Различията заедно съставят цялостната картина на изкуството.

Рисунката е в основата на всичко. Жест, светкавична следа, или търпеливо, бавно наслагване; непосредствена, винаги под ръка, винаги готова да ни прояви; да създаде, да изведе навън това, което е в нас . Навикът да се рисува ни поддържа като деятелни художници. За мащабното не винаги има време и условия. За рисунката винаги има. Достатъчно е само намерение, малко хартия и малко спокойствие (последното даже не е задължително). Произведенията на всеки автор крият в себе си безброй рисунки. Цял живот художникът със своята рисунка създава облика си. 

Изложбата ще продължи до 13 април.

Снимката е илюстративна