Дните на японската култура в Пловдив започват с изложба за историята на кимоното

  • от PlovdivTime
  • 09:39, 02.09.2021

Кимоното е елегантност, история и усещане за вечност.  Първите събития от 32-рите Дни на японската култура ще се проведат в Културен център „Тракарт“ в Пловдив от 2 до 4 септември 2021, когато ще може да се запознаете отблизо с изяществото на кимоното и неговата история. Посланието на изложбата е "Давам нещо от себе си, което е веднъж в живота -за цял живот".

Организатори на изящното представяне са Снежана Накатани Sneji Art и д-р по Музикознание и Музикално изкуство Нели Койчева, която ще представи традиционни японски песни. Освен кимоно, ще можете да се насладите и на онлайн включване директно от Япония с майстор Хидеко Накатани по Ямамура Горю (икебана).

По желание, бихте могли да изпишете йероглиф, който да отнесете като спомен от събитието, както и да се снимате със сватбено кимоно. 

Кратка история на японското кимоно

Кимоното е най-разпознаваемото японско облекло, датира от повече от хиляда години, по времето на периода Хеян. Въпреки че в днешен ден това не е всекидневно облекло, тези традиционни одежди все още се носят за специални поводи като сватби, погребения и чайни церемонии. Историята на това облекло, подобно на съвременното кимоно, започва да се носи по време на периода Хеян (794-1185 година). То често се е носило с хакама (тип дълга пола) или престилка известна като мо. По-късно става модерно да се носи облекло в стил кимоно, но без хакама. Това е означавало, че носещият се е нуждаел от нов начин да държи робата затворена и по този начин се появява оби, широкият пояс около кимоното.

До периода Камакура (1185-1333 година) кимоното се превръща в ежедневен избор за облекло. Наслояването идва на мода и тогава се зараждат японските цветови комбинации. Те се основават на сезоните, пола или на политически и семейни връзки.

Изкуството на производство на кимоно прераства в специализиран занаят по време на периода Едо (1603-1868). Някои кимоно са били буквално произведение на изкуството и са стрували повече от едно семейно жилище. Хората са запазвали кимоното и са го предавали на следващите поколения.

Кимоно е подходящо за различни поводи и са можели лесно да бъдат наслоени или променени, за да са подходящи за всеки случай или сезон. Тежкото копринено кимоно е можело да се носи през есента и зимата, докато лекото ленено и памучно кимоно, известно като юката, е можело да се носи през лятото..

От периода Едо кимоно модата на мъжете и жените остава почти непроменена и до днешен ден. Кимоното излиза от мода по време на периода Мейджи (1868-1912 година), когато правителството насърчава хората да приемат западния стил на облекло.

Представяне на Кимоната - елегантност история, изящество и усещане за вечност-Томесоде, Фурисоде, Оби, Нишиджин ори-техника. Снежана Накатани ще представи на публиката историята на мотивите използвани върху кимоната (цветя, птици, исторически персонажи сцени...) както и Мон - емблема от 700 години, всичко това през историята, обичаите и нравите на японците. Как в едно кимоно или оби, в няколко метра плат се крие една цяла приказка или история!?

Събитията се осъществяват с подкрепата на Посолството на Япония в България.  

Културен център „Тракарт“

2,3 и 4 септември 2021 г. от 16.00 до 19.00 ч.вход свободен