Приятели и ученици на Румен Жеков ще го почетат с изложбата “Огънчето в мен“

  • от PlovdivTime
  • 15:20, 27.02.2023

Пловдив ще почете големия художник Румен Жеков с общата изложба "Огънчето в мен" на 1 март в 18 часа в галерия "Резонанс". За да си спомнят за Ремиса, се събират неговите приятели и ученици. Аделина Попнеделева, Ангел Китипов, Ангел Чираков, Атанас Парушев-Шока, Борислава Сотирова, Веско Велев, Вихрони Попнеделев, Диана Папазова, Димитър Келбечев, Емил Миразчиев, Зина Жекова, Ивайло Григоров, Иван Генов, Иван Иванов, Иван Тотев, Кирил Иванов, Кольо Мишев, Костадин Колев, Красимир Русев, Мирослав Арабаджиев, Надя Генова, Николай Бузов, Николай Минчев, Осман, Юсеинов, Полина Тодорова, Румен Богданов, Румен Читов, Светлозар Чавдаров, Станислав Вълевски, Станислав Памукчиев, Таньо Павлов, Христо Жеков, Цветелина Ангелова. ще покажат свои творби в памет на художника, който ни напусна миналата година.

Датата за откриването не е избрана случайно. Румен Жеков е роден на 29 февруари във високосната 1960 г. Затова празнуваше рождения си ден на 1 март. Затова приятелите му и гостите на изложбата ще отпразнуват рождения му ден, но и ще почетат паметта му.

Заглавието също не е случайно. "Огънчето в мен" е последната му творба и тя ще бъде представена в експозицията. Слово ще произнесе писателят Йордан Велчев, а по време на откриването председателят на Съюза на българските художници ще връчи посмъртно на семейството на Румен Жеков Голямата награда на името на Владимир Димитров-Майстора.