30 хитови заглавия на София Филм Фест в Пловдив, “Февруари“ открива форума

  • от PlovdivTime
  • 14:18, 26.02.2021

 Най-новият филм на Камен Калев „Февруари“ ще открие 16-ото издание на София Филм Фест в Пловдив на 17 март от 18.30 часа в Лъки Дом на киното.   Един от най-успешните български режисьори в новото българско кино ще представи творбата си пред пловдивската публика. През 2020 г. „Февруари” попадна в официалната селекция на фестивала в Кан, нещо, което не се беше случвало с български филм от далечната 1974 г.  Тогава сред избраните заглавия бе „Последната дума” на Бинка Желязкова.

„Февруари“ е четвъртият пълнометражен филм на Камен Калев и е копродукция между България и Франция (Waterfront Film & Koro Films), а историята проследява живота на един човек – когато е 8-годишно момче, младеж на 18 години и вече като 82-годишен възрастен мъж… Главната роля във „Февруари“ е поверена на Иван Налбантов.

Камен Калев е познат на публиката в Кан. Пълнометражният му дебют „Източни пиеси“, както и неговият втори филм „Островът“, стартират като проекти от София Мийтингс. И двата филма участват в „Петнайседневката на режисьорите в Кан“, съответно през 2009 и 2011 година. През 2014 година Калев отново е в Кан като режисьор на фрагмент от филма-омнибус „Мостовете на Сараево“. През 2020 година най-новата му творба бе включена в официалната селекция и привлече вниманието на световните киноспециалисти към България. Филмът участва във фестивалите в Солун, Севиля, Берген, Йерусалим, Стокхолм и др. През ноември 2020 бе представен и в Токио, където през 2009 година Калев спечели Голямата награда за най-добър филм с „Източни пиеси“.

Още няколко български филма попадат в програмата, обяви директорът на СФФ Стефан Китанов.

 „Петя на моята Петя“ носи заглавието на разказа на превърналата се в легенда поетеса Петя Дубарова. Режисьор е Александър Косев, сценаристи - Нели Димитрова и Валентина Ангелова. Те повдигат завесата на миналото, за да представят на съвременните млади хора Петя Дубарова и нейния талант. Подходът в създаването на филма е да свърже бъдещето с миналото. Историята е изградена върху връзките и паралелите между две тийнейджърки от различно време: Петя Дубарова и Петя Монова. Едната е дръзка и модерна, а другата – както е представена във филма – мъдра и митична. Силни роли във филма правят Александра Костова и Алиса Атанасова като двете Пети. Вълнуващ образ изгражда и Албена Павлова, която играе ролята на учителката.

 

 

Пълнометражният дебют на Павел Веснаков „Уроци по немски“ също гостува в Пловдив. Филмът получи международно признание в края на 2020-а – световната му премиера беше на кинофестивала в Кайро, където изпълнителят на главната роля Юлиан Вергов беше удостоен с наградата за най-добър актьор.  „Уроци по немски“ е създаден в копродукция с Германия (Moviemento и Heimathafen Film & Media) и разказва за два дни от живота на мъж на средна възраст, загубил своята идентичност и решил да емигрира от България. Никола се опитва отчаяно да възстанови отношенията си с всички свои любими хора само ден преди да отпътува.

Пловдивската публика ще има шанса да се наслади на европейския хит от отминалата година  „Още по едно” на  прочутия датски режисьор Томас Винтерберг. Филмът бе селектиран в конкурсната програма на Кан 2020, който триумфира в края на пандемичната година с четири награди на Европейската филмова академия – най-добър филм, сценарий, режисура и най-добър актьор – Мадс Микелсен. Филмът е с номинация за „Златен глобус“ и е от претендентите за Оскар за международен филм.

Фестивалната програма включва и друго любопитно заглавие – „Сибир” на Ейбъл Ферара. Преди началото на прожекцията той ще отправи видео послание към публиката, а после тя ще се наслади на изпълнението на актьора Уилям Дефо. Филмът разказва за човек, който бяга в свят, който е странен и студен. Кожите и огънят го пазят от студа, пещерата е негов подслон. Той е несретник, решил да живее в самота. Но дори изолацията не му носи утеха. За пореден път той поема на пътуване, този път към себе си. Неговото пътуване се превръща в танц с демони, но от време на време проблясва светлина.

Ценителите на творчеството на писателката и художничка Туве Янсон ще се зарадват на финландско-шведската копродукция „Туве“ на режисьорката Зайда Бергрот. Тя пресъздава част от интригуващата съдба на Янсон, за която краят на Втората световна война носи усещане за творческа и социална свобода, а и едно ново изпитание – увлечение по театралната режисьорка Вивика Бандлер. Туве осъзнава, че любовта, за която копнее, трябва да е взаимна. Въпреки че концентрира усилията си върху живописта, един страничен проект – меланхолични и страшни приказки, които разказва на децата в бомбоубежищата, заживява собствен живот.

Най-новият филм на германския режисьор Кристиян Пецолд „Ундине“ също идва в Пловдив. Лентата предизвика възторга на журито в Берлин през 2020 година и чаровната Паула Беер беше удостоена със „Сребърна мечка“ за най-добра актриса, както и с приза на ЕФА за нейното превъплъщение. Ундине е историк и работи като музеен гид в Берлин. Тя не само знае всичко за Форума на Хумболт, но и изживява една драматична любовна история, която ще трогне и очарова публиката.

В годината, която големият СФФ навършва 25, програмата ще почете някои от най-знаковите имена в кино изкуството с рубриката „София Филм Фест 25”. В рамките на тази програма ще  бъде прожектирана легендарната творба на майстора Фолкер Шльондорф „Тенекиеният барабан“, носител на „Златна палма“ в Кан 1979 и на Оскар за чуждоезичен филм ще бъде показан през март в неговата режисьорска версия. Любопитно е, че под тепетата ще бъде представена режисьорската версия на филма, която е с 30 минути по-дълга от прожектираната по кината.

Малкият Оскар получава своя дълго чакан подарък – тенекиен барабан и взема решение, което променя следващите 18 години от живота му. Виждайки двуличното поведение на своето немско-полско семейство, Оскар решава да спре да расте – дните отминават, а Оскар остава недокоснат от времето. Вечно със своя барабан, той безмилостно го бие винаги когато нещо го ядоса...

В рамките на същата програма ще видим и „Огнените колесници” на британския режисьор Хю Хъдсън,  един от специалните 25 творци, носители на Наградата на София. Носителят на четири награди „Оскар“, три награди „БАФТА“, „Златен глобус“ за 1982 година и актьорски приз от Кан 1981 „Огнените колесници“ е емблематичен разказ за истинската история на Ерик Лидъл и Харълд Ейбрахамс, които надмогват личните си проблеми и се надпреварват за златен олимпийски медал през 1924 г. съответно за Великобритания и Шотландия. Дълбоко религиозният Лидъл застава на старта, въпреки че той се пада в неделя, а евреинът Ейбрахамс трябва да се изправи срещу антисемитизма.

Публиката ще се наслади и на три филма на легендарния Вим Вендерс - „Алис в градовете“, „Париж, щата Тексас“ и „Буена Виста Соушъл Клъб“. Любопитното е, че първите две заглавия ще бъдат в дигитално възстановени версии.

Другата специална програма в рамките на фестивала ще бъде „София Филм Фест 10”. Публиката ще се поклони пред големия корейски майстор на киното Ким Ки-дук, който миналата година загуби битката с Ковид-19. Ще видим дигитално възстановена версия на филма „Стик № 3“, удостоена през 2004 година със „Сребърен лъв“ за режисура във Венеция. Историята проследява един бездомник, който живее като фантом; ежедневието му се състои във временно настаняване в къщи и в апартаменти, за които узнава, че ще бъдат свободни (за известно време). Какво се случва, когато по прищявка на съдбата пътят му се пресича с този на красавица, обречена на невидимо съществуване?

Пак в рамките на програмата ще видим и „Преди дъжда” на Милчо Манчевски. Филмът е своеобразна мозайка от човешки съдби, които по непредвидим начин се преплитат и създават образ на реалността, а личното щастие неизбежно зависи от пътя, по който поемаш…

Така програмата на пловдивския София Филм Фест ще предложи 30 разнообразни и вълнуващи кино приключения от 18  март до 28 март.

Билетите ще са с редовна цена 8 лв., с намаление – 6 лв. Ще се предлагат и карти по 35 лв. за пет прожекции.

„Благодарим на кмета Здравко Димитров и на зам.-кмета Пламен Панов за партньорството. Продължаваме да доставяме радост на ценителите на качественото кино, да надграждаме. И това си личи в програмата на фестивала през годините”, каза Стефан Китанов.