28 платна с шевици разкриват в изложба в Пловдив вселенския код на рода български

  • от PlovdivTime
  • 15:36, 02.09.2021

"Род" е названието на проект, който съдържа 28 платна, посветени на 28-те ни области. Пловдивчани ще могат да го видят от 14.09 до 30.09 в Къща на Верен Стамболян (къща на художниците), Стария град, Пловдив.

Откриването е на 14 септември в 18.00 часа. Събитието е част от Празниците на Стария град.

Всяко платно ще изобразява автентична шевица от дадената област, съчетана с културно-историческа (природна) забележителност за областта. Това е ще изобрази един вид „културно-историческа визитка“ на Родината.

Целта е във всеки един докоснал се до картините, да се пробуди онова чувство на гордост и преклонение, пред това огромно Наследство от миналото.

„Мисля, че сме длъжници на нашите предци, защото с всеки изминал ден се отдалечаваме от корените си. Искам да накарам все повече хора да изпитат това чувство на гордост, което изпитвам аз и съм сигурна, че мога да го постигна с изкуството си. Всеки видял моите картини, ще усети прохладата под сенчестия дъб на Стария Пловдив, ще мине по моста на Уста Кольо Фичето, ще впери зор в Белоградчишките скали, ще усети полъха на вятъра над плодородна Тракия, ще извиси поглед към Шипка и ще се потопи в аромата на Розовата долина...

Проектът ''Род'' има за цел да покаже българския принос към европейската култура (освен Българската азбука, вече призната официално като една от 3-те основни азбуки, също цели да покаже древността на символите в българската шевица датиращи отпреди 3500 години-Бронзовата епоха). Българската шевица е своеобразен Вселенски код, който символизира хармонията и красотата в човешките взаимоотношения, затова трябва да достигне до повече хора. Като млад човек, за мен е важен личният пример и принос в развитието на Българската културата. Приемам предизвикателството да обединя млади и стари владеейки универсалният език на изкуството, поднесен по неповторим начин, аз целя да слея новото с вече утвърденото.

Станете част от Арт магията "РОД"!“, разказва Радина Росенова - VR Vanessa Rose, която добавя, че изложбата може да бъде видяна през септември на две уникални места: Национален Етнографски музей, гр.София, от 01.09 до 12.09, откриване на 01.09 от 18ч. и Къща на Верен Стамболян (къща на художниците), Стария град, Пловдив.