21 суперхита води театралната “Сцена на кръстопът“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:30, 17.07.2019

23-ата „Сцена на кръстопът” ще предложи най-добрите заглавия от театралната сцена у нас от 11 до 21 септември на сцените на Драматата и Куклите, в галерии и на улицата.

„В разгара на лятото тече и усилената подготовка по тазгодишното издание на любимия на пловдивчани фестивал  – последни доуточнения по иначе прецизната селекция на основната и съпътстваща програма, подготовка на рекламните материали, които съвсем скоро ще бъдат факт, актуализиране на сайта и страниците на форума в социалните мрежи. В годината, когато Пловдив е Европейска столица на културата, „Сцена на кръстопът” ще блесне в пъзела от културни събития, създавайки поредния изключителен театрален празник. В златолистните септемврийски дни и вечери на двете сцени на Драматичен театър „Н.О. Масалитинов” Пловдив, на сцената на Кукления театър в града, в галерии, по улиците и площадите на града ще шества театралният дух. Креативният ни директор Елин Рахнев зададе тазгодишния слоган на фестивала – „Театъра: Невъзможното”. Актьори, режисьори, музиканти, писатели, художници – всички те, обединени от него, ще разказват на неповторимата пловдивска публика на езика на театъра сюжети за добро и зло, за любов и скръб, за живота”, разказва продуцентът на фестивала Ирен Чанкова.

На 11 септември от 19 часа в голямата зала на театъра ще сложим началото с една уникална съвместна продукция между пловдивската трупа и и Младежкия театър „Николай Бинев“. Режисьорът Владимир Люцканов и неговият екип ще покажат как да я караме „По-полека” с музиката на неподражаемия Стефан Вълдобрев. Празничното настроение ще продължи и в следващата фестивална вечер, когато режисьорът Стайко Мурджев ще разкаже „Слава!” – истинската история на Флорънс Фостър Дженкинс, най-лошата певица на света.

„След това една млада дама ще се представи с „Приятно ми е, Ива” и ще ни накара да се замислим колко личности живеят в един човек.  Лиза Шопова ще ни разсмее с „Трима мъже и една Маргарита”, защото в  живота често тръгваш за някъде, а се оказваш другаде. Комедийната тема продължава и в „Защото на мама така ѝ харесва”, където Лилия Абаджиева и компания, следвайки фестивалния слоган, ще ни преведат в невъзможността да намерим истинското си лице. След това Явор Гърдев ще ни покани на „Празникът”, за да се задълбочим в размисли над отчуждението между поколенията и капсулирането на човека в собствения му свят, а в „По-различен” от всички Иван Савов ще доразвие тази тема. Как могат да се дават обещания в един преходен свят ще се опита да ни отговори „Развратникът” на Стоян Радев, а режисьорът Владимир Люцканов ще размишлява по темата за голямото завръщане в „Аз, Фойербах”. Красимир Спасов ще ни запознае със „сърдитите млади хора”, които искат да опитат всичко, което има „Вкус на мед”, а Николай Урумов ще ни срещне с „Двама съвсем голи мъже”, попаднали в трагикомична ситуация. Венцислав Асенов ще ни покаже двама кинаджии, които трудно и комично живеят с „Камъни в джобовете”. Маргарита Младенова ще ни разходи по „Луда трева”, за да си припомним истините, написани от Йордан Радичков, а Николай Ламбрев-Михайловски ще ни направи съпричастни на едно драматично „Спускане от връх Морган”. Теди Москов ще ни покаже как „Тъпи ентусиасти” от различни общности се справят в комични ситуации, а Борислав Чакринов ще ни накара да се посмеем в с комедийната пародия за „Арсеник и стари дантели”. С интерес ще гледаме изключителния документален спектакъл „АПАРТ” на Илко Ганев, събрал интервюта и разговори с едни от най-известните български актьори и режисьори”, разказват от екипа на проф. Стефан Данаилов, който е идеолог и създател на фестивала.

Именно неговият клас, режисиран от Сава Драгунчев, ще задъха публиката с криминално-комично-еротичното „Зверско синьо на киното”. Фестивалът ще посрещне и две международни  представления  -  гостите от Украйна ще поведат зрителите си по „Кръстосани пътеки”, а Габриела Хаджикостова от Будапеща ще ни погледне с „Цъфнали очи”.

В съпътстващата програма ще предложи срещи с автори на книги за театъра, ще се насладим на музика, създадена за театър, и още куп изненади.

На 21 септември, на голямата сцена на Драматичния театър проф. Стефан Данаилов ще изпълни обещанието, което даде преди година на същото място, да се завърне в амплоато си на актьор. Финалният акорд на фестивала ще прозвучи с представлението „Актрисата” на Народния театър „Иван Вазов“, поставено от самия Стефан Данаилов.

„Благодарим на Община Пловдив и Министерството на културата за финансовата подкрепа, на Драматичен театър.Пловдив за гостоприемството и доброто сътрудничество, на всички, пожелали да участват в приключението Сцена на кръстопът.  Дълбок поклон и на нашите спомоществователи, които въпреки трудностите и тази година подкрепиха българската култура в лицето на любимия фестивал – инж. Димитър Георгиев, собственик на Козметична компания „Роза импекс“, почетен консул на Украйна в Пловдив, Главен спонсор на Фестивала, и фирма КЦМ 2000 ГРУП”, сподели Ирен Чанкова.

Продажбата на билети за фестивалните прояви ще започне на 15 август на платформата на www.tickets.dtp.bg и от 1 септември на касата на Драматичен театър-Пловдив. За повече подробности около програмата следете страниците ни в социалните мрежи, а след 1 август и на сайта www.scenatepe.com, допълват организаторите.