2019-а – нулева за фестивала „Sounds of The Ages”

  • от Мария Луцова
  • 11:03, 24.04.2019

2019-а – годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата, ще бъде нулева за един от големите традиционни рок фестивали – „Sounds of The Ages”.  Поради промени в закона – да не се подпомагат с държавни средства форуми, които имат собствен приход повече от 20 процента, организаторите трябваше да участват в обществена поръчка тип „Пряко договаряне”.

Покана бе изпратена към официалните организатори на събитието до този момент – Васил Върбанов и Стефан Попов-Пърси чрез фирмата „Блу Хилс” ЕООД, както и до Александър Деликостов от „Класик Стейдж Ентъртейнмънт” ЕООД и до Васко Балканджиев от „БГ 64” ЕООД, но никой не е подал оферта за участие. Интересното е, че въпреки отказаното участие форумът бе заявен като събитие в програмата на Античния театър с дати 20-22 септември.

Лица и организатори на фестивала  „Sounds of The Ages” през годините са Върбанов и Попов от Тангра Мега Рок. В осемте издания досега те доведоха много световни и актуални банди и изпълнители – Таря Турунен, Майк Терана, Фиш, Anatema, Asia,  Paradise Lost, 2 Cellos, Apocalyptica, Opeth, Katatonia, Devin Townsend Project, , Маrillion, Plasebo, Sons of Apollo, Имелда Мей. На всички големи концерти в програмата участваше и оркестърът на Държавна опера-Пловдив.

Обявяваме нулева година на фестивала. Причината е, че централният артист, който поканихме, отмени гостуването си поради лични причини. Става дума за американски музикант. Това се случи в края на миналата година и направи невъзможна реакцията ни. В тази грандиозна за Пловдив година решихме да не правим компромисен фестивал и затова не подадохме оферта, обясни Васил Върбанов.

Той каза, че през 2020 г. „Sounds of The Ages” ще се завърне на Античния театър. За феновете на музиката обаче остава въпросът дали това не е първият фестивал – лице на града Европейска столица на културата, който ще спре завинаги.