18 млн. лв. в помощ на сценичните изкуства отпусна правителството

  • от PlovdivTime
  • 14:25, 09.11.2022

Правителството осигури днес 18 млн. лв. по бюджета на Министерството на културата, с които ще бъдат подпомогнати 51 държавни културни института в сферата на сценичните изкуства. Средствата се предоставят с цел преодоляване на последиците от извънредната епидемична обстановка, заради която държавните културни институти бяха поставени в критична ситуация, съобщи министърът на културата Велислав Минеков след редовното заседание на кабинета. С отпуснатото финансиране ще се осигурят възнагражденията на служителите и дължимите осигуровки в периода от септември до декември 2022 г., посочи Минеков и изказа благодарност към премиера и министъра на финансите.

„Търпим щети не само заради пандемията, която мина през нас. В следствие на високия процент на инфлацията, на по-големите енергийни и материални разходи, всички тези институти бяха обречени и можеше да се стигне до затваряне на врати дори до края на месеца”, категоричен бе министър Минеков.

„Намерих Министерството на културата в критично състояние. На 3 август поисках бюджетна справка и в капиталови разходи вместо 90 млн. лв. бяха заделени само 55 млн. лв., от които бяха разходвани нула процента. Това не се е случвало в историята на министерството“, отбеляза министърът на културата. По думите му можем за говорим за нулева година на теренните археологически проучвания.

„За реализирането им подписвам от септември месец, през началото на ноември – също. Това са отчайващи действия. В БАН съвестно продължават работа с отпуснатите средства и имам обещание, че ще се работи дори до декември. Надяваме се на добър сезон“, добави проф. Минеков.

„Средства за консервация и реставрация също стоят недокоснати. Няма нито една обществена поръчка през първите 7 месеца на годината в тази насока, няма и нито един договор за същия период. Нямам обяснение за случилото се, това е тежък удар по отношение на бюджета на Министерството“, подчерта проф. Велислав Минеков.