18 млади артисти от Тимишоара и Пловдив откриват изложба „Градска митология”

  • от PlovdivTime
  • 13:00, 20.07.2023

Изложба „Градска митология“, в която участват 9 млади автора от Пловдив и 9 от Тимишоара, ще бъде открита на 2 август от 18.30 часа в Градската галерия на Главната. Те са селектирани за резидентната програма на сдружение „Изкуство Днес”  „RE:CONNECT”, която се провежда от ноември 2022 г. насам.

Миналата година българските участници посетиха Тимишоара за 7 дни, за да опознаят културния свят в града и да изградят творчески контакт с другите художници от проекта. През изминалите месеци чрез онлайн срещи те поддържаха установената връзка и се подготвяха за осъществяването на изложбата.

Предстои посещението на румънската група в Пловдив от 24 юли, по време на което те съвместно ще инсталират работите си в пространството на галерията и ще изследват културната сцена на града.

Темата на обмена дава възможност на авторите да контекстуализират впечатленията си за някой от двата града като създадат „визуален митологизъм“ чрез методите на съвременното изкуство. Митологията е медиатор между частното и общото възприемане на света. Тя е разказ, композиращ смисъл и претворяващ интимните истини в общовалидни принципи, които са огледало на колективното несъзнавано. Споделеният фокус на артистите ще създаде поле за директна среща с митологичния топос на града, който ще илюстрира връзката между двете столици на културата отвъд очевидната конкретика.

Артистите включени в програмата на „RE:CONNECT” са Ilie Duta, Dorian Bolca, Mihai Toth, Mirela Cerbu, Andrei Bucovano, Bogdan Matei, Christian Graure, Natalia Bica,Senziana Gheorghe (Румъния) и Ивелина Иванова,  Цветелина Ангелова, Цветомира Борисова, Осман Юсеинов,  Явор Костадинов, Вълко Чобанов, Мич Брезунек, Харита Асумани, Арон Рот (България).

Изложбата ще бъде отворена за посетители до края на месец август и всеки уикенд ще се провеждат кураторски турове.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура по Програма за развитие на частни културни организации и Община Пловдив. Проектът се осъществява в периода на цялата 2023.