150 артисти се включват в европейски спектакъл на Пловдивския театър

  • от PlovdivTime
  • 13:23, 20.06.2018

от Мария Луцова

Идеята за проекта "Европейска Одисея 2019: Пътуващият човек" е в главите ни от 7-8 години. Не смеехме да мислим, че ще можем да го осъществим като обем. Сега сме щастливи, че събрахме екип, който вярва, че ще се случи нещо забележително. Амбицията ни е голяма, възможностите -  също. Този проект ще бъде проверка за потенциала на театъра ни, за духа на града, за публиката, каза директорът на Пловдивския драматичен театър Кръстьо Кръстев.

Той разказа, че екипът – режисьорът Диана Добрева, авторът на драматургичния текст Александър Секулов, композиторът Петя Диманова и сценографът и костюмограф Мира Каланова, ще работи с множество международни партньори. Сред тях са творци от Националния театър на Гърция начело с артистичния директор Статис Ливатинос. Водят се разговори и с директора на Международния театрален фестивал в Сибиу (Румъния) Константин Киряк.  

През ноември в Пловдив идва майсторът Янис Фантазис, който изработва автентични инструменти по старинна технология. Той също ще се включи в необикновеното пътуване на проекта със свой уъркшоп.

"Европейска Одисея 2019: Пътуващият човек" се очертава като един от най-мащабните и значими проекти догодина, който не просто ще се впише в културния календар. Амбицията на целия екип е с представлението Драмата да се постави на европейската театрална карта.

Финалният спектакъл ще е първото голямо събитие след официалното откриване на инициативата Европейска столица на културата. Общо 150 човека ще се включат в реализацията на представлението, чиято премиера ще се случи в средата на февруари 2019 г. Много пространства – включително и такива извън сградата на театъра, ще се превърнат в сцена. Представлението ще има своята европейска одисея и ще пътува в други градове, бивши и настоящи столици на културата.

Преди спектакъла целият екип ще извърви дълъг път – кастинги, уъркшопи и репетиции. Освен актьорите от Пловдивския театър към проекта вече са привлечени и млади хора, които минаха през предварителна селекция. Избраните артисти ще участват в специален уъркшоп с познавача на Омир и преводач на Аристотел Николай Гочев.

Няма по-голямо приключение от това да претворим на сцената историята на човек, който пътува между световете, за да открие себе си. Одисей не само пътува в различните светове, но и в безвремието, каза авторът на драматизацията Александър Секулов.

Режисьорът Диана Добрева също сподели радостта си, че се впуска в подобно предизвикателство заради мащаба и рядката възможност да се разгърне проектът в по-дълъг период от време.

С актьорите ще можем да работим в един репетиционен процес, по-обемен като време и да изминем, както и самият Одисей, един път, изпълнен с перипетии. Крайната цел е Итака. Обичам процеса на раждането на един спектакъл. Голямата цел е да устоим, да бъдем безкомпромисни, луди, трудолюбиви, с чисти сърца.  

Най-хубавото е, че ние не знаем какво ще се случва и тепърва ще градим в процеса на работа. Ще имаме възможността да проверим различни посоки, не наготово. Това е най-съзидателното в този проект и крайната цел е да опитомим и хванем самия дух на Одисей, каза режисьорът Диана Добрева.

За работата и драматизацията на текста на Омир, Александър Секулов обясни, че голямата му задача е била да спазва принципа на радостта, да не му се страхува, да запази искрящия хумор, лекотата, с която Одисей влиза в изпитанията.

Едно от големите изпитания за актьорите ще бъде да преодолеят трудността в заучаването на текст в стихотворната стъпка хекзаметър.

"Европейска Одисея 2019: Пътуващият човек"  има финансовата подкрепа на общинската фондация „Пловдив 2019” и КЦМ, но е отворен за още партньорства.