15-минутни аплаузи за Марио Хосен, Найден Тодоров и Виенския симфоничен оркестър на Античния

  • от Парашкева Иванова
  • 22:19, 11.09.2022

Първото гостуване на легендарния Виенски симфоничен оркестър Wiener Symphoniker в Пловдив е едно от запомнящите се събития в изключителната музикална програма на града това лято. Стотици пловдивчани и гости на града в продължение на часове слушаха със затаен дъх завладяващото изпълнение на Марио Хосен и Виенския симфоничен оркестър, ръководени под палката на Найден Тодоров. Магнетична вечер под огромната луна на Античния театър бе преживяване, което трудно се забравя. А аплодисментите, които върнаха няколко пъти на сцената Марио Хосен и виенчани, могат да съперничат на аплаузите и емоциите, запазени за големите рок звезди. 

Виенските симфоници представиха впечатляваща музикална програма, която включваше като реверанс към българската публика произведение на патриарха на българската класика Панчо Владигеров. В музикалния сет присъстваха също  Увертюрата „Кориолан“ от Лудвиг ван Бетовен, виртуозния Първи концерт за цигулка на Николо Паганини и Симфония № 9 и „Из новия свят“ от Антонин Дворжак.
 
В Пловдив Марио Хосен свири на цигулка “Гуаданини” от 1749 г., която му е предоставена от Австрийската национална банка -  инструмент достоен за невероятния му музикален талант. Световна класа показа и другият пловдивчанин - диригентът Найден Тодоров, който водеше един от най-известните оркестри на света с невероятен размах. Третият пловдивчанин в оркестъра бе контрабасистът Иво Йорданов. 
 
Публиката, която успя да види и слуша двата концерта, също бе на изключително ниво като показа, че познава добре избраните произведения. 
 
Оркестърът пише музикалната си история от 1900 г. със смели, авангардни програми, сред които е легендарен "Watschenkonzert" от 31 март 1913 г., когато Арнолд Шьонберг дирижира свои собствени произведения и композиции на Цемлински, Веберн, Берг и Малер. На диригентския пулт на оркестъра са заставали и Густав Малер, Рихард Щраус и Антон фон Веберн. Сред солистите откриваме и имената на Клод Деюбси и Бела Барток, за които оркестърът е и вратата към световните сцени.
 
Сред солистите и диригентите на оркестъра е Херберт фон Караян, който през 1928 г. изпълнява във Виена, като солист Третия концерт за пиано на Панчо Владигеров. Именно Херберт фон Караян – музикален директор на оркестъра от 1948 до 1964 оформя недостижимия и до днес „Виенски класически звук“ на състава. 
 
Гостуването на Виенския симфоничен оркестър е организирано от Сдружение „Тракия“ и се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив като част от Културния календар на града за 2022 година. Партньор на събитието е Австрийското посолство.