14 творци показват изкуството на керамиката по метода „Раку” в обща изложба в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 18:41, 30.09.2021

Галерия Лабиринт кани на изложба керамика, която носи заглавието„Извън времето“. Откриването е на 1октомври в 19 часа, Пловдив, в галерията на адрес ул. Ангел Букорешлиев №1. Участници са София Христозова, Ива Иванова, Мария Йованович, Рашо Митев, Ангел Каравланов, Владимир Стоянов, Румяна Цветкова, Даниела Горалова, Деница Петрова, Ирина Пожарицкая, Марта Димитрова, Ани Николова, Димитър Шопов, Мариела Иванова.

Изложбата представя керамични творби на автори участници в проект за експериментално изпичане с техниката "Раку".

Техниката на изпичане по метода „Раку” на кратко започва с изваждане на глинените предмети нажежени от горещата пещ. Поставят се в метални съдове и се затрупват с органични запалими материали - дървесни трици, хартия. Възпламенени те се затварят с капак, получава се безкислородно горене. Керамичната повърхност се напуква от термичният шок, образуват се характерни метални отблясъци според използваните глазури и метални окиси. Това е техника на експеримент, с непредвидим резултат, винаги вълнуващ и изненадващ. „Раку” буквално преведено означава - радост, удоволствие, задоволство, също значи и най-добрият в целия свят. В същността си „Раку” е вид японска керамика, от 16-ти век, традиционно използвана в чаената церемония.

Взаимното вълнение и любов към глината е обединяващото звено на художници от различни области на изкуството в тази изложба. И така както само керамиката е способна да обедини в едно всички изобразителни средства - пластика, триизмерност, релеф, графика, контраст и цвят. Творбите са натоварени с емоция и силно преживяни от авторите, минали буквално през огъня.

Основната цел на изложбата е да запознае широката публика с изкуството на керамиката и най-вече високата и художеств