14 пловдивски китари свирят в сърцето на Париж

  • от PlovdivTime
  • 15:55, 02.06.2021

Китарният ансамбъл „Академика“  на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” ще изнесе голям концерт в Париж на 5 юни от 14.30 часа в катедралата „Св. Елисавета Унгарска”. В храма, който е в сърцето на френската столица ще прозвучи вълнуваща програма от произведения – класическа музика и традиционни български ритми.  Музикантите с ръководител проф. Стела Динкова-Митева ще представят произведения от Бах, Бизе, Турина, Диенс, Пиацола, Петко Стайнов и Марин Големинов.

Концертът се организира от Асоциацията за културен обмен „Арт Галерия Константин“ Франция, чиито основатели са пловдивските лекари Елена и Константин Николови. Повече от 20 години те практикуват успешно медицина във Франция, а чрез десетки изложби и концерти във Франция и в България популяризират и насърчават млади български таланти в областта на изкуството.

„Известният ансамбъл китари „Aкадемика“ е носител на артистичния дух на красивия ни град Пловдив, европейска столица на изкуството от векове. 
Тези четиринадесет китари ще разкажат на френската публика легенди за далечните земи на Орфей, пазени от величествените гори на Балканите и приспивните песни на Черно море“, казват организаторите.

На събитието ще присъстват ученици от български училища във Франция и представители на дипломацията ни тук. Концертът е безплатен за българската диаспора в Париж по желание на организаторите.