12-годишна пловдивска художничка омая Лондон и Тотнъм (Фотогалерия)

  • от PlovdivTime
  • 16:09, 16.03.2018

Пътуващата изложба „Приказки от България“ на 12-годишната художничка Венета Павлова отлетя до БГ школо „Васил Левски“ в Баркинг, Лондон, по случай националния празник 3 март. Директорката на училището Милена Везенкова приветства талантливата пловдивчанка за добре дошла и откри тържеството с благодарствено слово.

Картините огряха стените на школото, а рисуваните приказки разказваха за красотата на българските обичаи и традиции. Това е и посланието на изложбата: да съхрани и поддържа жив българския дух чрез силата на изкуството. Фоайето на училището е пълно с ученици, които се опитват да отгатнат кой е нарисуваният приказен герой и от коя приказка е.

Специално място в експозицията заемат два портрета. Единият, образът на българката Райна Княгиня, посветен на училището, в което учи Венета, а другият на революционера Васил Левски,  нарисуван тематично за изложбата. Учениците любопитстваха да научат техниките, които използва Вени, но най-вече поискаха да узнаят за извора, от който тя черпи идеи и вдъхновение.

Оказва се, че въображението и детската фантазия са водещи и всички деца разчитат на тях, дори ги имат за най-добри приятели в решаването на домашните. Това е концепцията на БГ школо: да развива детското въображение, да открива индивидуалните умения у децата, за да правят и изучават това, което обичат, защото човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му.

След приключване на тържествената част дойде ред на забавната програма. Учители и ученици се отдават на сладкодумни приказки. Всички разказват за любимите предмети, а гостенката раздава картички с автограф на новите си приятели.  По-късно се отправят към класните стаи, където започва учебния процес, а Вени потегля към центъра на Лондон, за да разгледа забележителностите му.

Лондон я очаква с цялата си колоритност, динамика и многообразие. Разходки с двуетажен автобус из кварталите, ветровити гледки по течението на река Темза, среща с Биг Бен и поглед от високо - от най-посещаваното виенско колело „Лондонското око“.

Последва посещение на Бъкингамския дворец и Кралските конюшни; пешеходна обиколка из градините на Хайд парк, пълни с игриви катерички, танцуващи лебеди и летящи папагали. Като истински търсач на приключения Вени се озовава на Бейкър стрийт, на която се намира емблематичната къща музей на Шерлок Холмс.

Одухотворена, художничката се впуска в едно несравнимо пътешествие във времето от Природо-научния музей до Британския музей. А през цялото това време картините на Вени пътуват към другото българско училище в Тотнъм „Розова долина“, за да зарадват колкото се може повече български деца.

Най-впечатляващо за нея се оказва посещението в „Royal Academy of Arts“, където през месец март са обявени дни на отворените врати, а малката госпожица получава специална покана да вземе участие в Live Drawing Workshop (рисуване на живо), което е част от експозицията “From life”.  

Развълнувана от срещата с преподавателката в Кралската академия на изкуствата, пленена от космополитния и забързан Лондон, Вени се отправя към Българското посолство, за да вземе участие в празничен коктейл по случай националния празник на България. Там в галерия „София“ остави своята първа творческа визитка.

Пътуващата изложба и приказните светове на Вени ще се върнат в родния Пловдив на Великден и очакват своето следващо пътешествие. Накъде ли?