12 поети от 9 страни се включват в третото издание на Международния фест Орфей в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 16:04, 08.09.2020

Третото издание на Международния фестивал за поезия Орфей – Пловдив 2020 ще се проведе в дните 24 – 26 септември в Малката раннохристиянска базилика.

Във фестивала участват 12 автори от 9 страни: Балаш Сьолоси /Унгария/, Дария Жилич /Хърватия/, Хасан Еркек /Турция/, Хава Пинхас-Коен /Израел/, Ина Иванова /България/, Катя Стоилова /България/, Мел Кен /САЩ/, Ненад Шапоня /Сърбия/, Рафаел Солер /Испания/, Стефан Марковски /Северна Македония/, Владимир Мартиновски /Северна Македония/.

Специален гост на тазгодишното издание на фестивала е Отец Пимен, Митрополит на Европейската епархия на Македонската православна църква със седалище в Малмьо, Швеция. В първата вечер – 24 септември, непосредствено след Откриващата церемония и четене, в Малката раннохристиянска базилика на Пловдив ще бъде премиерата на първия му роман, преведен на български и издаден от Фондация „Пловдив ЛИК“, организатор на фестивала.

В уникалната Малка раннохристиянска базилика ще чуете поезия на 9 езика, сред които балканските - български, турски, сръбски, македонски, а също и на английски, унгарски, испански и иврит.

По време на Писателския форум на тема „Фигурата на Орфей – между мита и мига“ на 25 септември от 10:30 часа, отново тук, ще научите много интересни неща за историята на легендарния тракийски цар, певец и лечител. В този ред на мисли, надявам се нашият фестивал, освен всичко друго, да инициира и създаването на паметник на легендарния тракийски певец именно в Пловдив, древното тракийско поселище Евмолпия.

Пак на 25 септември от 18:00 ч. ще се състои Закриващата церемония с поетическо четене и награждаване. Основните събития на Фестивала ще се проведат в Малката базилика.Всички събития са с вход свободен.

На място изкушените от изящната словесност пловдивчани и гости на града ще получат двете мултиезични книги на фестивала – с поезия и есеистика.

Проектът на фондация "Пловдив ЛИК" се осъществява за трета поредна година и е част от Културния календар на Община Пловдив за 2020 г. В трите си издания досега той представя общо 41 поети от 18 страни. Повечето от тях, впечатлени от най-стария жив град в Европа и митологичната фигура на тракийския цар Орфей, написаха творби за Пловдив.

Всички творби на участниците в трите издания на ОРФЕЙ ПЛОВДИВ и Програмата на тазгодишното издание може да четете свободно на мултиезичния сайт www.orpheus-plovdiv.eu

Уникална е възможността ви от 24 до 26 септември, включително, за общуване на живо с чуждестранни поети, чието творчество се вписва в днешната световна поетическа култура.