10 книги на пловдивски автори ще бъдат подкрепени по общинска програма за финансиране

  • от PlovdivTime
  • 18:02, 16.09.2022

Нови 10 книги получават финансиране от община Пловдив по програмата  „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“. Комисия, назначена със заповед на кмета на Здравко Димитров, съставена от външни оценители, сред които  писатели, поети, историци и др. и съгласно Наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата е провела две заседания за оценка и класиране на допуснатите проектни предложения. Те са били общо 13.

Избраните от комисията книги са албум „Време/Образ. Четири десетилетия, разказани от камерата” на проф. Клео Протохристова и фотографа Соня Станкова, „Спомен от Пловдив 2” от Димитър Райчев, „Помня Пловдив. Градът и околностите” на Юлий Славов, „100 портрета от Златю Бояджиев” от Димитър Пампулов, „Витражи” от Иван Вълев, „Създател на глобуси” от Димитър Гачев, „Вая и вещиците” от Ваня Червева, „Писма до сина ми” от Крум Филипов, „Нещата, за които мълчим” от Ина Иванова и „Макгахански блусове и балади” от Юлий Шумарев.

Община Пловдив чрез отдел „Култура, археология и културно наследство“ всяка година обявява сесия за набиране на проекти по Компонент 4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“, като срокът за подаване на пакета документи е от 1 до 15 юли. Финансирането е в размер на до 800 лева за стихосбирка и до 3500 лв. за белетристична творба. По този компонент се финансират разходи за авторски хонорари, редакторска и коректорска дейност, дизайн - подготовката до етап „електронна книга в PDF“ на творби в област: художествена литература (стихосбирка, сборник разкази, роман, драматургия, книга за деца), литературна критика, литературна история, литературоведско изследване, монография, литературна анкета; историческа литература; краезнание; изкуствознание; културология; други (вече издавани  творби, важни за Пловдив) по реда и условията на чл.31 до чл.36 от Наредбата. Могат да кандидатстват издателства, които представят пловдивски писатели или важни за града издания.