Пловдивски учител по физика води талантливи ученици към голямата наука
Възпитаници на клуб „Квант” стигат до Харвард, печелят медали от престижни световни олимпиади
17:11, 10.02.201715368 пъти

„В клуба по физика „Квант“ даваме на учениците да пият вода от пет-шест извора.  По този начин всеки може да намери своя извор“, казва Васил Базелков, учител с 40-годишен опит. В пловдивския „Квант“ всеки средношколник, който изпитва влечение към точните науки, може да открие своето истинско призвание.

Преподаватели от различни университети и от БАН изнасят занимателни лекции на различни теми – приложна физика, астрономия, инженерни и компютърни науки. Правят го на възрожденски принцип, безвъзмездно. „Идват да изнасят уроци от уважение към учениците, от любов към професията, заради нашето познанство”, допълва той.

Базелков е убеден, че когато средношколците се докоснат до харизмата на академичните светила и до техните знания, у тях ще се запали искрицата. „Идеята е да се осигури време и пространство, където млади хора, интересуващи се от физика, математика, инженерни науки, астрономия и информатика да могат още от училище да се докосват до тези сериозни науки и евентуално после да продължат по този път“, допълва той.

Формулата на Базелков работи безотказно. В основания през 2003 г. „Квант“ стотици тийнейджъри са намерили своя път. „Имаме ученици, които са стигали до бронзови медали на световни първенства по физика. Имаме хора в Харвард - миналата година Лора Стоянова стана една от четирите човека от България, приета в Харвард в специалност квантови компютри и физика.

Това са новите поколения, за които тепърва ще се говори “, обнадежден е Базелков. Друг възпитаник на „Квант“ - Христо Гонев, през м.г. е постигнал 98% успеваемост на „SАТ-Физика“ - приемният изпит по физика за английските и американски университети - невероятен резултат. Друг пловдивски ученик от клуба - Илия Василев, печели бронзов медал на изключително трудната световна олимпиада по физика.

„Квант” действа в Пловдив вече 14 години


 Васил Базелков се занимава с талантливи младежи вече над тридесет години, първоначално в Математическата гимназия в Смолян, а после и в няколко училища в европейската столица на културата. „Може да се каже, че съм помогнал на много ученици да намерят пътечката към голямата наука”, отбелязва той.

Според него разпалването на огънчето у младите хора е най-важното. „Ако учителят не събуди интереса, той няма да си свърши работата добре. Трябва първо да покаже необходимостта от предмета на учениците и след това да пристъпи към самия урок. Добре е да им грабнеш вниманието и да им подадеш загадки, които да ги развълнуват. Понякога ученикът няма да може да заспи, докато не намери отговор на интересуващите го въпроси”, обяснява Васил Базелков.

Доскоро „Квант” действаше към Общинския детски комплекс в Пловдив. Миналата година обаче в комплекса бяха закрити няколко клуба – по химия и електроника, но Базелков успява да спаси кръжока на физиците. Сега „Квант” е подслонен в Техническия университет и се ползва със статут на университетски клуб .

„Ние сме първият подобен клуб в България - помагали сме на много колеги от страната да си направят собствени клубове – в София, Хасково, Асеновград, Смолян и другаде. За съжаление повечето съществуват година-две и се разпадат”, обяснява учителят.

На последната лекция на клуба Стефан Николов разкри тайните на Нютоновия бином в дълги, неразбираеми за непосветените формули. Николов е един от първите членове на „Квант”. Посещава заниманията на клуба като ученик в Математическата гимназия. По-късно влиза да учи физика в Пловдивския университет и днес от преподавателската катедра на свой ред обучава младите физици.

Стефан Николов разбулва тайните на Нютоновия бином

 Пожеланието „Merry Christmas” може да се изведе и с помощта на алгебрата

Десетокласникът Атанас Стефанов посещава „Квант” от пет години. „Попаднах случайно в клуба. Задържа ме изключителната оригиналност и нестандартност на заниманията. Уроците са полезни, както за училищната подготовка, така и за хора, които искат задълбочено да се занимават с физика и други приложни науки” казва той. Атанас се е насочил към астрономията и в момента го вълнуват проблемите на гравитацията. „Колкото повече отговори на научните загадки намираме, толкова повече нови въпроси възникват”, отбелязва ученикът от Математическата гимназия.  

„В „Квант” попаднах по странен начин. Членовете на клуба се подготвяха за състезание и решаваха устно практически задачи. Междувременно аз имах почивка по време на симулационно състезание и, знаейки че имам познати в клуба, просто се шмугнах вътре. Казах им, че не съм на „ти” с физиката, но накрая взех и аз да отговарям на задачите. Учителят много хареса моите отговори и след първото ръкостискане просто реших, че трябва да остана”, разказва Мария Владева.

Тя учи в 11 клас на Езиковата гимназия "Иван Вазов" и е член на Менторския съвет на Общество „Nota Bene“. „В клуба по физика ми харесва, че е свободно. Можеш да питаш всичко, никой няма да те съди, а освен това отделяме внимание основно на приложната физика”, подчертава Мария.

Единадесетокласникът от другата езикова гимназия „Пловдив” - Пламен, е сред най-новите попълнения на „Квант”. Той се занимава задълбочено с математика и физика вече четири години, а от началото на т.г. попада в клуба.  

„Тук работата е по-лежерна. Не е така интензивна, че да те стресира. Може да се каже, че дори е приятно”, посочва Пламен. Ученикът се е насочил към компютърните науки и смята, че заниманията в клуба ще му осигурят силен старт след завършването на гимназията. 

Атанас Стефанов показва как действа законът за запазване на енергията


Пламен проверява на дело свои хипотези за вълните 

 

 Мария Владева казва, че заниманията в "Квант" са я подтикнали да се замисля повече върху нещата 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари от FACEBOOK