Отиде си Тодор Азманов – маестрото обединил Европа
Пловдивският скулптор създаде знакови творби, една от които краси сградата на Съвета на Европа
09:29, 10.10.2018645 пъти

Пловдив загуби още един от талантливите си творци - скулптора Тодор Азманов. Маестрото, чиято пластика „Изток-Запад. Една Европа” краси седалището на Съвета на Европа в Брюксел, бе едно от забележителните имена в пловдивската скулптурна група.

Тодор Азманов е родом от Копривщица, но посвети творческия си път на града под тепетата. Неговите творби са предимно портретни скулптури в реалистичен и абстрактен стил и са част от много колекции на държавни галерии и частни експозиции в Белгия, Холандия, Израел, Гърция, Швейцария, Германия. Автор е на над 10 портрета на „Възрожденската стена” в Смолян. Азманов е основател на Школа за скулптура в Алжир по инициатива на алжирския министър на културата. Благодарение на това той бе един от пионерите на портретната скулптура в Ислямския свят и бе удостоен с честта да бъде почетен член на Съюза на алжирските художници.   

Само преди четири години Тодор Азманов подреди юбилейна изложба в Етнографския музей, в която показа знакови творби, сътворени през годините. Там показа и копие от знаковата си творба „Изток-Запад. Една Европа”, която и до днес е част от постоянната художествена колекция на Европейския парламент.  Творбата е изработена от мрамор, тежи 27 кг. Скулптурата  -  жена с две лица, представлява единството на Европа.

 Чертите на женския образ са симбиоза на времето и териториите, съставляващи нашата Европа: древна и млада, с горчиви спомени, горда от постиженията си, вечно надяваща се, разказа тогава маестрото.

За хората, които го познаваха и в човешкото му битие, ще остане споменът за добър човек, който вярваше и искаше чрез изкуството да направи света по-красив.

Поклонението пред Тодор Азманов е в събота в 12 часа в Ритуалната зала на Рогошките гробища.

 

Редакцията на PlovdivTime поднася съболезнованията си на семейството на маестро Тодор Азманов.

Коментари от FACEBOOK