Старият град посреща цар Фердинанд за Деня на независимостта
Архитектурният резерват се превръща в средище на културата в периода от 17 до 23 септември
12:52, 13.09.2018513 пъти

от Мария Луцова

Цар Фердинанд ще престигне от Търново в Пловдив, за да оповести Независимостта на България и отхвърлянето на заробващия Берлински договор, на 22 септември от 14 часа в пространството пред църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Стария град.

Възстановката на историческите събития от 1908 г. е дело на комитет „Родолюбие“ и ще случи в рамките на мащабната програма за празниците на Стария град от 17 до 23 септември. Честванията в архитектурния резерват ще минат под мотото „По трихълмието на времето“.

В рамките на седем дни във възрожденската перла на Пловдив ще се случат поредица от събития. Официалното откриване е на 17 септември с концерт на Кристина Димитрова и Орлин Горанов на Античния театър от 20.30 ч. Музикалният спектакъл е подарък за пловдивчани и гостите на града от Областния информационен център, който ще бъде домакин и организатор и на интересна конференция, фокусирана върху съхранението, опазването и популяризирането на културното наследство. Тя ще се проведе в периода от 17 до 19 септември в Данчовата къща и в галерия „Златю Бояджиев“.

Във всички къщи в Стария град ще се случват изложби и работилници, концерти  и забавления за малки и големи.

В рамките на Празниците на Стария град ще се проведе и поредното издание на Есенния панаир на занаятите. От 21 до 23 септември по ул. „Съборна“ своите красиви произведения ще изложат 50 майстори, които ще разкрият тайните на над 20 занаята. 11 майстори ще се включат и в Пленера „Кукли“. Те ще ги изработват от плат, плъсти, царевична шума. После творбите им ще бъдат представени в изложба, след която ще бъдат адрени на Детското отделение на УМБАЛ „Пловдив“.

Децата също ще могат да се включат в празника на занаятчиите. Те ще работят в детска работилница, а за да е още по-забавно, сред тях ще бъде актьорът Панайот Добрев-Понко.

Навсякъде, където има публични събития, ще има и зони за хапване и пийване, защото и фестивалът „Вкусът на Пловдив заедно“ се включва в Празниците на Стария град. Основното място, на което майстори готвачи ще показват уменията си е на паркинга на Музикалната академия. Фестът ще се проведе в петък, събота и неделя от 10 до 23 часа и зад него стои Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите „Тракия“.

Ще има вкусни изкушения, забавни викторини, лакомства за най-малките. Гответе се за изненади, обеща Еньо Енев от сдружението.

Подкрепа за подобаващото отбелязване на празниците дава и организаторът на Капана фест Никола Сивков.

Подготвили сме изключително силна програма на специалната сцена на Небет тепе. Разбира се, музиката е подбрана така, че да отговаря на духа на това свещено за Пловдив място. В зоната над тунела, където сега има пейки и е надписът Пловдив, ще има кино прожекции с програма от независими български филми. Ще има зона за спорт, а в събота от 15 часа на ул. „Съборна“ ще има изложение на ретро автомобили, обяви Сивков.

Обещаваме ви още много изненади. Вземете доброто си настроение и се включете в празника „По трихълмието на времето“, покани директорът на „Старинен Пловдив Йордан Илиев.

 

Коментари от FACEBOOK