Г-н Роканов, поради що се срамиш да се наречеш автор?

  • от PlovdivTime
  • 16:35, 28.08.2018

Парашкева Иванова, главен редактор

Пловдивският писател Борис Роканов си позволи да замеси по абсолютно недопустим и долнопробен начин името на автор на платформите TrafficNews и Plovdiv Time  във войната, която той води с фондация Пловдив 2019.  Роканов е  пренаписал текст на журналиста Мария Луцова, публикуван в Plovdiv Time, добавяйки обиди и квалификации към ръководството на фондацията.  

 „ЕСК "Пловдив 2019" е проект на Ислямска държава за тотално унищожаване на съвременното изкуство в България, а за главен проводник на методите на Осама Бин Ладен посочи госпожица Светлана Куюмджиева - артистичен директор на фондацията и визионерът господин Кирил Велчев - изпълнителен директор на същата”.  Тези и други подобни внушения  стоят в публикацията на  въпросния господин, която той разпространява като материал на Мария Луцова в собствения си блог и в социалните мрежи.

Роканов , който твърди, че е журналист с дългогодишна практика, за съжаление, очевидно е забравил едни от най- важните правила в журналистиката, а именно че не можеш да поставяш своето име под чужди текстове, нито да приписваш своите съждения на друг автор.

Платформите TrafficNews и Plovdiv Time  са независими информационни източници, които отразяват безпристрастно събитията в обществения и културен живот на Пловдив. Те не са обвързани финансово нито с община Пловдив, нито с фондация „Пловдив 2019”.  Екипът ни следи всички дискусии, свързани с проектите, кандидатстващи за финансиране от ЕСК. Разочарованите от решенията на комисията не са малко, никой от тях не си е позволил да прехвърли добрия тон и да нанася персонални обиди в публичното пространство на хората от „Пловдив 2019”. Още по-малко да нарича с  изключително грозни  и нецензурни думи журналист,  който отразява професионално един проблем, търсейки всички гледни точки.

Позициите по определени теми, които изданията ни имат, са защитени с тезите и имената на техните авторите. Съветваме г-н Роканов да разчита на собствения си авторитет и да не използва името на утвърдени журналисти,  с мнение, различно от неговото.  Формите на протест, които той ще избере, за да изрази несъгласието си с решенията на „Пловдив 2019”,  са си негова лична работа.  В неговия случай гладната стачка едва ли е най-доброто решение, но ще се въздържим от съвет.

Тъй като обаче държим изключително на достойнството на журналистите, които работят в нашите издания, ще защитим правата им по съдебен път. От тук нататък дискусията с г-н Роканов ще водим в съдебната зала, а не в медиите или в социалните мрежи. 

Оригиналния текст можете да прочетете ТУК!