Артисти обявяват гладна стачка срещу "Пловдив 2019"

  • от PlovdivTime
  • 17:42, 27.08.2018

от Мария Луцова

Поетът Борис Роканов и още пет български интелектуалци обявяват  щафетна гладна стачка срещу екипа на  „Пловдив 2019”. Те обвиняват фондацията организатор на инициативата Европейска столица на културата в некомпетентност  и липса на капацитет. 

От дни насам в социалните мрежи Борис Роканов заявява решението за щафетната гладна стачка и по този повод е писал писмо до инициатора на мащабната културна проява Европейска столица на културата – Европейската комисия. То е адресирано до Силвен Паскуа. В писмото пловдивският поет изразява разочарованието си от програмата, която Пловдив ще предложи на публиката през 2019-а. По думите му тя е съвкупност от прояви на „безпомощни художници и самоорганизирали се арт камикадзета”. 

Посочени са и творците и обществениците, които застават зад протеста -  Емил Миразчиев, Петко Дурмана, доц. Йордан Евтимов, поетът и драматург Тома Марков,  Невена Михайлова. Почти всички от изброените са участници в програмата и са спечелили проекти за финансиране от „Пловдив 2019”. 

От офиса на Генералната дирекция са отговорили, че поддържат редовни контакти с фондацията, за да следят коректната работа по проекта Европейска столица на културата. Писмото е подписано от  Барбара Геслер от Генерална дирекция "Образование, младеж, спорт и култура" в Европейската комисия. Тя изразява съчувствието си към артистите, които ще стачкуват от 15 септември. 

Борис Роканов и съмишлениците му  настояват, че  е нужна промяна и настояват за ново ръководство на фондацията. 

Смятам, че трябва кметът Иван Тотев и заместник-кметът Александър Държиков да поемат фондацията . Вече не става дума за съставяне на артистична програма, а за спазване на закони, работа с медии, синхрон между Общинския съвет и изпълнителната власт, заключи той. 

Роканов както и повечето от хората, подкрепили стачката, имат одобрени проекти в програмата на Европейска столица на културата – Пловдив 2019. Именно един от тях нагнети допълнително напрежение. Поетът обвини  общинската фондация  в саботирането на проекта на галерия „Ромфея” „Манускрипта 39”, на който е куратор и основен участник.   

Хронологията на скандала датира от миналата година. През август 2017-а екипът на фондацията обяви наведнъж избраните проекти по няколко от основните си сесии. Сред тези, чийто качества бяха оценени и бяха одобрени, бе и „Манускрипта 39 “ на СД “Ромфея Ватев, Шишманов и с-е”. Мнението на международното жури бе категорично – проектът предлага интересна гледна точка е се вписва в един от ключовите акценти на Европейска столица на културата-Пловдив 2019 – Кирилизация. Гласувани бяха средства само за частта от 2019-а, а исканото финансиране за следващите две години бе отказано, защото: „ няма как да бъдат финансово подкрепени от Пловдив 2019. Устойчивостта на проекта обикновено се планира като независимо съществуване или продължение още на етапа на неговото иницииране”. 

Проектната сума бе 617 457,44 лв., 427 911,44 от тях СД “Ромфея Ватев, Шишманов и с-е” искаха от  фондация „Пловдив 2019”.  Журито в състав д-р Светлана Куюмджиева, проф. Ханс-Дитрих Шмит и Надя Гризо от фондацията и външните експерти проф. Галина Лардева и д-р Диана Андреева отпусна  финансиране в размер 50 000 лв. 

В последствие обаче юристите на фондация „Пловдив 2019” отказваха да подпишат договора с аргумента – има наличие на конфликт на интереси на Камен Шишманов. От една страна той в качеството си на зам.-председател на Общинския съвет е одобрил и гласувал бюджета на фондация „Пловдив 2019”, а от друга – иска финансиране от него. 

Опитахме се да намерим възможности за реализацията на „Манускрипта 39 / “Да живее артистът във всеки!”, защото проектът е интересен. Юристите обаче бяха категорични, че няма как да се случи това, защото в момента на кандидатстването го е имало този конфликт на интереси, коментираха от фондацията. 

В същото време Борис Роканов твърди, че на екипа зад проекта е бил даден шанс да нанесат корекции и Камен Шишманов е напуснал фирмата. От  СД “Ромфея Ватев, Шишманов и с-е” в момента тя  „Ромфея Ватев и с-е”. 

Това е отразено и в документацията на фондацията, защото ние внесохме документите наново.  Общинският съвет гласува програмата, в която го има и „Манускрипта 39”. Ако тръгнат да вадят проекта, трябва да се свика извъредна сесия на ОбС и отново да се прогласува бюджет, протичане и програма на ЕСК, но без "Манускрипта 39" което вече е скандал,  категоричен е Роканов. 

Напрежението  около организаторите на събития в рамките на културната инициатива расте от месеци. Преди около месец няколко от тях излязоха с открито писмо до Управителния съвет на фондацията организатор, в което поискаха няколко ключови промени в методиката на работа. Аргументът им бе, че са изправени пред непреодолими трудности заради неефективната система на финансиране и разплащане по одобрени проекти. Тези дни изтича срокът, в който очакват отговор от УС на „Пловдив 2019”. 

Преди това гръмна и скандалът с организатора на One Architecture Week и One Design Week Асен Асенов, който спря двата фестивала поради липса на достатъчно финансиране. После стана ясно, че от фондацията не са одобрили и друг негов проект – гостуване на трупата на легендарната Пина Бауш. С наближаването на 5 септември, когато ще бъде обявена официалната програма на Европейска столица на културата-Пловдив 2019, напрежението ще нараства. Малко по-късно – на 15 септември, ще разберем и дали  Борис Роканов и съмишлениците му ще изпълнят заканата си да стачкуват.