Българска пиеса с престижен пробив на американска сцена
След наградата „Аскеер“ "Няма ток за електрическия стол" на драматурга Александър Секулов ще бъде поставена в Чикаго
12:36, 09.08.2018762 пъти

Американският театър Trap Door Theater ще постави на сцената си в Чикаго пиесата „Няма ток за електрическия стол“ от пловдивчанина Александър Секулов. В върви кастинг за ролята на екзекутора в представлението, а премиерата е планирана за втората половина на октомври.

Спектакълът „Няма ток за електрическия стол“ бе представен пред публика за първи път на 11 септември 2015 г. в Камерната зала на Пловдивския драматичен театър. Постановката е дело на Лилия Абаджиева, сценографията – на Васил Абаджиев. Ролята на осъдения изпълнява Калин Врачански, а на колебаещия се екзекутор – Красимир Доков. Само няколко месеца по-късно пиесата на Александър Секулов получи признанието на професионалната гилдия и бе отличена с „Аскеер“ за драматургия. Представлението и днес е част от афиша на Пловдивския театър.

„Няма ток за електрическия стол” поставя в катастрофична ситуация двама мъже – екзекутор и осъден. Те не знаят какво се случва зад стените на камерата за изпълнение на смъртни присъди. Един срещу друг, един с друг трябва да решат дали да продължат да спазват правилата на света до този момент или да приемат нови. И кой ще определи новите правила: екзекуторът, осъденият? Или някой друг?

Интересът на американската театрална общност към „Няма ток за електрическия стол“ е поредното признание за Александър Секулов през тази година. В момента БНТ снима детски сериал по романа му „Островът“. В театъра пък при огромен успех и нестихващ интерес на публиката се играе „Дебелянов и ангелите“ на режисьора Диана Добрева, а Секулов е автор на драматизацията.

 

Ето и кой ще реализира театралната версия на „Няма ток за електрическия стол“ в Щатите:

„Трап доор тиътър“ e театрална трупа, ситуирана в Чикаго. Артистичният й директор Беата Пилч определя мисията й като търсене на предизвикателни текстове за сцена по целия свят. Основана през 1990 г., Trap Door започва като номадска трупа, развълнувала европейската публика на Стокхолм, Берлин, Закопане и Париж със своя въздействащ авангарден експресионизъм.

Режисьорът Златомир Молдовански е завършил Бирмингамската консерватория за класически театър, Консерваторията за актьорско обучение (FSU) и магистърската академия за музикални колежи (BFA). Член на AEA и CAEA. Работил е като актьор за Канадския филмов фестивал "Стратфорд", театър "Lookingglass", театър "Крийд репертоар", театър "Асоло репертоар", театър "Профили", "Сондажи за нови игри", "New Stage Collective". Това ще бъде негов дебют като режисьор. Надява се на интерес както от американската професионална общност, така и от голямата българска диаспора в Чикаго.

 

Коментари от FACEBOOK